Възможно ли е да бъдем безгранично щастливи?

Да бъдем волни като птиците, да не се съобразяваме с нищо и да правим каквото си искаме: това звучи като сбъдната мечта. Представете си само, че в живота ви липсват всякакви ограничения – това би могло да е хубаво, само ако става дума за туристически дестинации, избор на професия или на партньор. Но така ли е и в човешките взаимоотношения? Трябва ли например винаги да казваме онова, което мислим? Истината е, че ако не се съобразяваме с другите, лесно можем да прекрачим границите и да нараним себеподобните си. Следователно не може без заобиколки. Това се отнася и за материалните неща. Какво мога да си позволя и какво не? Ето защо често се чувстваме по-добре, когато правилата на играта са ясни и знаем в какви граници можем да се движим.

3 важни граници, които са необходими в живота

1. Физически граници

Прегръщате колегата за рождения му ден, просто защото така ви идва отвътре? Ако това е колега, когото не познавате особено добре, идеята не е добра. По правило физическото съприкосновение е за хора от частния ни живот – членове на семейството, близки приятели или интимен партньор. Когато границите са размити – тоест когато нещата не са съвсем ясни, по-добре да се въздържате от телесен контакт, дори от на пръв поглед безобидното потупване по рамото. Едно здраво ръкостискане би свършило работа и никога не би се изтълкувало погрешно. Всичко друго би могло да подразни или смути отсрещния.  

2. Материални граници

Кой не мечтае да спечели от лотарията и така да осъществи всичките си (материални) желания? Голям брой домакинства задлъжняват, защото теглят все повече кредити или изплащат покупките си на вноски. При големи придобивки, като купуването на жилище или кола, това е допустимо. Все пак е по-добре човек да познава финансовите си граници и да не се изхвърля излишно. Освен ако не разполагате с неограничени средства, трябва знаете докъде може да се простирате и да умеете да се справяте с наличните си пари. Всичко останало би ви потопило в дългове.

3. Емоционални граници

Има хора, които не ни действат добре, или служебни задачи, които са свръх силите ни. За да се защитите, е важно да познавате емоционалните си граници. Както в частната, така и в професионалната сфера не бива да допускаме емоционалният ни живот да страда, а енергийното ни ниво да е перманентно снижено. Докато в частната сфера бихме могли изцяло да се дистанцираме от хората, които ни влияят зле, то в професионалната нещата са по-сложни. Все пак трябва да си изясним кое е онова, което изцежда силите ни, и от каква помощ се нуждаем. Понякога едно категорично „Стига!“ или „Не!“ може да сътвори чудеса, за да се очертаят ясни граници.