Едва ли има човек, на когото да не му се е случвало да се запита кой ден е днес. Чудили ли сте се защо най-добре си спомняте понеделниците и петъците, докато представата за "безличните" дни в средата на седмицата се размива и по-често ги бъркате? Отговор на тези въпроси дават британски психолози, пише БТА. 

Причината е, че за повечето хора понеделниците и петъците имат специфична "самоличност". Понеделникът се асоциира с негативните досада, натовареност и умора. Същевременно петъчният ден се свързва с позитивни думи като парти, свобода и разпускане.

Седемдневният цикъл съпътства човека от самото му раждане. В резултат на това в представите на хората всеки ден от седмицата придобива собствен характер, допълват специалистите. 

В тестове да назоват настоящия ден над 40% от 1000 участници са го сбъркали с предишния или следващия. Повечето от тези грешки са направени в средата на седмица и особено след празници, когато хората имат усещането, че изостават с един ден. 

Участниците също така е трябвало да демонстрират колко бързо назовават настоящия ден. Оказало се, че те са в състояние да го посочат двойно по-бързо, ако е понеделник или петък, отколкото ако е например сряда.

Източник: Мениджър Нюз