Омръзна ли ви от всички стереотипи за средните деца – че получават най-малко внимание, че биват засенчвани, че са мързеливи и никога не оправдават очакванията на родителите си, пита Мениджър Нюз? Това средно дете съм аз! Затова започнах да търся доказателства, които да представя пред по-големите и по-малките си братя и сестри, а и пред целия свят, че от средните деца се раждат блестящи лидери. Ето защо:

1. Те са изкусни пазители на мира

Средните деца имат уникална позиция в семейството – те са близки по възраст, както до по-малките, така и до по-големите отрочета. Между най-младите и най-възрастните често зее пропаст от толкова много години, че те рядко намират допирни точки. Средните деца обаче обикновено се разбират добре с всички братя и сестри, което им позволява да бранят мира в семейството.

2. Преговорите им се удават

Д-р Катрин Салмън, един от авторите на The Secret Power of Middle Children, отбелязва, че позицията на средните деца в семейството подпомага развитието на умения за водене на преговори. Тя смята, че първородните обикновено получават повече свобода от родителите, а възрастта и силата им често са причина нещата да се случват според техните желания. Най-малките пък често хленчат, за да получат онова, което искат. Така средните деца нямат друг избор освен да разберат какви са нуждите и желанията на останалите членове на семейството, а след това да съставят план, за да удовлетворят както тях, така и своите собствени.

Тези умения правят средните деца подходящи за лидерския пост и им служат вярно, когато самите те създадат семейство.

3. По-склонни са да следват страстта си

Приклещени между първородните, на които родителите възлагат най-големи надежди, и разглезените най-малки отрочета, средните деца са просто… средни деца. Съществуват малко предубеждения за това, какво трябва да правят и какви трябва да бъдат те, освен пазители на мира между по-младите и по-големите си братя и сестри. По тази причина, мнозина вярват, че средните деца имат по-голяма свобода да преследват страстта си. Бил Гейтс е идеален пример, а до него се нареждат и други  известни личности като футболната звезда Пейтън Манинг, актрисата и певица Дженифър Лопес и поп иконата Бритни Спиърс.

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.