Комбинирането на грижите за децата с домакинската работа не е лесна задача за работещата майка. Но докато някои успешно се реализират на всички фронтове и имат време за всичко, включително да си починат и да пият кафе с приятелките си, други не успяват.

Каква е тайната?

Отговор дават специалисти от Rambler. 

Разбира се, важна роля играят обстоятелствата, които не винаги зависят от нас. Например характерът и темпераментът на детето. Едно петгодишно дете може да реди пъзел или да рисува с часове, другото изисква постоянно внимание и щом мама се разсее дори за минута, върху тапета се появява рисунка с червило, а любимата ѝ чаша лети от балкона.

По силите ни обаче е да повлияем на някои неща. Ето какво би помогнало на майката де се справя по-успешно.

Ниво на перфекционизъм

Една майка с ужас обяснява, че в апартамента е пълна бъркотия, храната не е готова, а детето е оставено на самотек. Друга искрено вярва, че в дома ѝ всичко е наред, вечерята е готова, а детето винаги се занимава с нещо смислено.  На практика обаче може да откаже, че тези жени имат различни представи за реда, за вкусната вечеря и за добра майка като цяло.

Едната вярва, че играчките, събрани в кашон, и почистената с прахосмукачка-робот къща вече ѝ осигуряват титлата „майка на годината“. А идеалната вечеря за нея е макарони с кремвирши.

Другата цял ден лъска дръжките на вратите, подрежда чинии по размер и чаши по цвят, оплаквайки се, че няма време да заведе детето на втори чужд език.

Колкото по-високи изисквания поставяме към себе си, толкова по-трудно е да ги изпълним. И резултатът е умора и недоволство от себе си.

Може би кремвиршите не са толкова лоша идея?

Делегиране на отговорности 

По някаква причина много майки не искат помощ и не я приемат, ако някой им я предложи. Дори това да е помощ от собствената им майка, от страх, че ще дава съвети „как правилно да се гледат децата“

Да се обадят на услуги за почистване или измиване на прозорците е немислимо. Как ще пуснат непознати да чистят. Да поръчат готова храна? Как може да храни семейството си с тази отрова. Да помолят съпруга и по-голямото си дете за помощ? Няма как. Те и двамата са на един акъл. Като деца са!  Понякога обаче просто не е възможно да се справите сами с голям обем дела, особено когато в къщата има дете в предучилищна възраст, което изисква внимание. Така че добре си помислете.

Наличните ресурси

Често майките се упрекват, че прекарват твърде много време в социалните мрежи, прекаляват със сладкиши, а докато детето спи, гледат телевизионни предавания. Коренът на всяко зло обаче изобщо не е в ежедневното четене на интернет и ровенето в социалните мрежи.

Основната причина за несправянето е умората и липсата на ресурси. Те не са неизчерпаеми, а майката живее в хроничен дефицит. Този дефицит се засилва от недостатъчно сън, неразположение и липса на положителни емоции.. По-безопасно е тя да черпи сили от това, което наистина ѝ носи удоволствие.

Ето една идея. Направете списък със занимания,  които ви носят радост. Не е нужно да е презокеански круиз – може да една свободна вечер, която да прекарате извън дома с приятелки. Ще видите, че скоро силата и ентусиазмът ви ще са много повече.

Новите родители