Защо някои деца проговарят късно

06 април 2018 г., 13:16
13314

Shutterstock

Някои хлапета започват да говорят и не млъкват още пред да навършат една година. Други проговарят късно. Много късно. Защо, обяснява руски логопед.

Историята 

„Когато синът ми навърши 11 месеца, очаквах да проговори. Естествено сверявах и четях таблици с развитието на децата, където се казваше, че малките около първата си година започват да произнасят първите думички „мама“ , „татко“ , „дай би-ба“ и други сладки бебешки слова.

На една година синът ми не проговори. Шест месеца по-късно – никакъв прогрес. Мълчеше и на две. Да му затвориш устата беше сложна задача. Трудно обаче се ориентирахме в потока от звуци – той не можеше да произнесе нито една разбираема дума. Бабите наоколо ме уверяваха и като мантра повтаряха: „Той още е малък. Пък и е момче“.
Бях взела решение, ако това продължи до третата година, да се консултирам със специалист. И правех всичко по силите си и това, което ми се струваше най-ефективно, за да го стимулирам. Четях му непрекъснато и разговарях с него.

Синът ми проговори на 2 години и 3 месеца. И буквално за седмица мина през всички етапи. От произнасянето на отделни думи, до сложни изречения с обрати и деепричастия. Освен това се оказа, че е запомнил всичко, което съм му чела. Помнеше стихчета и приказки наизуст“.

Дете или Маугли

"Отдъхнах си. Не само ние, но и много съвременни майки си задават въпроса: защо в началото на XXI децата започват да говорят късно, по-бавно и по-лошо". Обърнахме се с този въпрос към експерт - водещ логопед в дистанционния езиков център "Оппи-онлайн" Татяна Комарова. Ето нейното обяснение:

Днес детската реч се формира не така, както едно време. На първо място нашите майки са били по-здрави и бебета са се раждали в термин. Начинът на раждане също оказва влияние. То често не протича гладко – бързо, продължително, с използване на обезболяващи и стимулация. И в резултат на това детето се ражда с неврологични проблеми. Това без съмнение може да забави развитието в това число и на говора.

Вижте целия текст на страниците на Новите родители.

 

Ключови думи:
Коментари