Трепереща брадичка, треперещи устни, ръчички - всичко това често плаши младата майка през първите месеци след раждане на бебето.
Кога треморът е норма и кога трябва да търсите педиатъра за консултация, обяснява детският невролог д-р Наталия Туркот.

Какво е "тремор" и защо се появява?

При тремор обикновено брадичката и долната устна на бебето трепетят. По-рядко това се случва с долните или горните крайници.
Треперенето може да е асиметрично – всяка част на тялото да потрепва поотделно. Например, брадичката и ръцете или едната ръка и единия крак могат да се треперят едновременно.
Ако обаче треморът е симетричен, но в същото време лек, това също е вариант на нормата. Движенията и в двата случая ще бъдат леки и ритмични.
Физиологичните тремори продължават само няколко секунди.
Обикновено треперенето се появява при плач или след стрес, като например след къпане, но понякога започва доста внезапно.
Треморът може да се появи за първи път или да се влоши леко след първия месец от живота. До този момент има период на адаптация, през който бебето трябва да бъде защитено от всякакви външни влияния.

След първия месец то вече може да прави въздушни и водни бани. Майка му започва да прави лек масаж, така че натоварването на нервната система през този период се увеличава значително.

Полезен съвет

Ако сте много объркани от движенията на детето и те ви изглеждат твърде странни, снимайте ги и ги покажете на педиатъра. Така ще бъде по-лесно за лекаря да реши дали това е вариант на нормата или е необходим спешен преглед.

В нормални граници

Като правило, когато се появи тремор, повечето майки започват незабавно да се тревожат. Въпреки това, до 3 месеца треморът се счита за физиологичен и се дължи на незрялост на нервната система.
В ранна детска възраст нервните влакна едва започват да се покриват със специална миелинова обвивка, която е отговорна за скоростта на предаване на нервните импулси към мускулите. Колкото по-бързо става предаването, толкова по-плавни стават движенията на бебето и толкова по-слабо изразен е треморът. 
Въпреки това е разумно да се посъветвате с невролог за всякакви прояви на тремор.
Първите два планирани прегледа при педиатъра се извършват в края на 1-ви и 3-ти месец.
Ако треморът се засили, епизодите стават по-чести и по-дълги, трябва да се консултирате с лекаря и по-рано.
Треморът може да бъде симптом на различни неврологични нарушения (перинатална енцефалопатия, хипергликемия, хипокалцемия, хипомагнезиемия и др.)

Прочетете още възможни причини за тремора на страницата на Новите родители