Обичайна практика, но не непременно най-добрият начин е след баня косата да се изсушава, като се търка енергично с кърпа, която после се увива около главата като тюрбан. Знаете ли обаче, че този метод е вреден за косата?

Триенето на мократа коса с кърпа уврежда косъма. Така, особено когато косата е дълга и поради това особено чувствителна, външният й слой, наречен кутикул, може да се разръфа и отчасти дори да се разруши. Косата става матова и ако отгоре на това се използват неподходящи продукти за грижа, чрез търкането може дори да се нацепи. Ако пък е и къдрава, резултатът може да е истинска катастрофа. Не е добра идея и да увивате главата си, тъй като грапавите нишки на хавлиената кърпа също може да причинят начупване на косъма. Но ако непременно държите на тюрбана, използвайте памучна калъфка за възглавница.

Що се отнася до сушенето със сешоар, имайте предвид, че прекалената топлина се отразява неблагоприятно на косата. Но и да я оставите да изсъхне на въздух също е вредно, защото се отнема от влагата й. Какво да правим тогава? Малък микс от двете. Издухайте косата със сешоар, но не до сухо, и я оставете да доизсъхне на въздуха.  

Някои си лягат с мокра коса, понеже по този начин пестят време. Но това е голяма грешка. Защото, както вече споменахме, мократа коса е изключително податлива на увреждане и нацепване. Косата страда най-много, когато се въртите в леглото насън. Мокрите кичури се трият във възглавницата и здравата се разрошват. Дори да поправите щетите на сутринта, в дългоспочен план решението не е добро, за да имате хубава коса.