Ако след развода жената остане с дете на ръце, рядко мисли за нова връзка. Дори години по-късно, когато е готова да срещне любовта, се страхува, че влачи „допълнителен товар“.
Много предразсъдъци има по темата, а мъжете са в плен на повечето от тях. И не само те, но и семействата и приятелите им. Скорошно реалити шоу по телевизията нагледно доказа това.
И ако някоя жена с дете е сключила щастлив втори брак, тя по-скоро се сочи като изключение, отколкото като правило, че втория път се получава по-добре.

В действителност няма две еднакви ситуации.
Всяка история има различни участници, със собствени житейски нагласи, характери, темпераменти, психологически травми и ценности ...
Но фактът остава: детето от първия брак може да усложни процеса на запознаване и създаване на ново семейство.

Какво може да увеличи шансовете за успех при намиране на нов избраник.
„От моя опит в консултирането на двойки забелязах, че по-малко проблеми с адаптацията и отношенията в ново семейство има в случаите, когато всеки партньор има деца от предишни бракове“, разказва психологът Евгения Асеева. 

Възможните сценарии

Ако мъжът е имал брак и деца, той е по-спокоен. Най-вероятно разчита на опита в общуването с деца. Той е преминал през определен етап от бащинството. Заедно със съпругата си и изживял периода на бременност, грижи за новороденото, първата му възрастова криза и т.н.Има вече натрупан опит в отглеждането на деца. Не се плаши от предстоящото – разбира какво го очаква и какви родителски отговорности предстоят.

Мъже, които не са имали брак, нито деца, по-трудно изграждат отношения с жена с дете. Те, като че ли нямат време психически да се се подготвят за бащинството. Налага им се спешно да се „потапят“ в ежедневието на бащата на семейството с всички неочаквани проблеми, които произтичат от това.

Няма универсална формула

Ако жената създаде връзка с мъж, който има деца от предишен брак, най-вероятно ще срещнете други проблеми. Например, той ще сравнява децата и е много възможно на тази основа да има конфликти „Но моят син винаги/никога... за разлика от твоята  дъщеря!“

Образователните стратегии на двамата също може да не съвпадат.
Един от родителите прилага наказание чрез мълчание или лишаване от джобни пари, другият смята тези методи за варварски.
Има много въпроси, които предварително трябва да бъдат обсъдени, за да се намери здравословен компромис.

Като психолог често чувам от жени с деца, че търсят партньор, който няма деца - нищо да не го свързва с предишен брак.
Тази стратегия има плюсове и минуси.

Предимствата естествено са, че няма да има „товар от миналото“ - отношения и зависимости от бивши съпруги/съпрузи, плащане на издръжка (която може да достигне 50% от дохода).
Минусите също са на лице: Той няма да има родителски опит, което може да създаде проблеми и категоричен отказ да има свое собствено дете.

Продължава на страницата на "Новите родители"