Прекъсванията могат да бъдат досадни, особено ако гоните краен срок и се нуждаете от пълна концентрация. Те са особено дразнещи, когато са ненужни, като например случаите, в които ваш колега просто си отбива до офиса ви, за да ви разкаже за новия ресторант, в който е вечерял вчера, или пък за последния мач на любимия му отбор.

Макар че някои прекъсвания се отразяват негативно на вашата продуктивност, нов доклад, наречен „На какво дължа тази визита? Недостатъците и ползите от вмешателствата в роля и извън роля“ (To What Do I Owe This Visit? The Drawbacks and Benefits of In-Role and Non-Role Intrusions) разкрива, че понякога прекъсванията могат да ни бъдат от помощ.

„Съществува изобилие от литература, която разглежда прекъсванията като изключително негативни неща, които трябва да избягвате на всяка цена“, казва изследователят Джон Буш, доцент в Университета на Мисури и един от авторите на доклада. „Ние имахме усещането, че има малко повече нюанси що се отнася до видовете прекъсвания, с които си имаме работа“, добавя той.

Два типа прекъсвания

Прекъсванията могат да бъдат или свързани с работата, или с нещо извън нея. Буш определя свързаните с работата прекъсвания като „неочаквани срещи, инициирани от друго лице, при които работата на индивида се нарушава, но дискусията е акцентирана върху работата“. В тази категория влизат посещенията на мениджър, който проверява напредъка ви по дадена задача, или имейл от колега, който иска да ви пита нещо за ваш общ проект. Прекъсванията, които не са свързани с работата, най-често са под формата на разговори за времето, храна, спорт или някакво друго извънработно начинание.

„В нашите проучвания открихме, че хората, които преминават през повече свързани с работата прекъсвания са по-ангажирани и мотивирани през работния ден“, казва Буш, който е провел три отделни проучвания, за да стигне до това заключение. „Това противоречи на обичайните разбирания за прекъсванията. Нарушенията на работата, които не са свързани с нея, обаче отговарят на своята репутация. Открихме, че този тип прекъсвания наистина влияят негативно на ангажираността и пречат на работата“, твърди той.

Друга разлика във въздействието на двата типа прекъсвания е свързана със сътрудничеството в работата. „Първоначалната ни прогноза бе, че и двата типа прекъсвания водят да подобряване на сътрудничеството сред работниците, като при прекъсванията, свързани с работата, открихме точно това. Това обаче се оказа невярно разбиране за прекъсванията, които не са свързани с работата. Това ни изненада. Нашите очаквания бяха, че тези разговори, насочени към извънработни занятия, в крайна сметка ще преминат в такива, свързани с работата, но в проучванията ни това така и не се случи“, споделя Буш.

Как да се справите с прекъсванията

Изводите от този доклад могат да ви помогнат да планирате по-добре деня си. Ако работите по проект, който изисква дълбока концентрация, Буш препоръчва да кажете на колегите си, че е приемате прекъсвания за дискусии, обвързани с проекта, по който работите, но бихте предпочели да не ви прекъсват, ако не става въпрос за нещо, свързано с работа. Можете също така да посочите време или място, където бихте приветствали разговори по други теми.

„Макар че не открихме конкретни ползи от прекъсванията, които не са свързани с работата, тези разговори спомагат за развиването на връзки между хората, от които всички имаме нужда. Има други проучвания, които изследват колко важно е да имате приятели в работата и да се разбирате с колегите си, защото всичко това води до по-добра работа в екип. Ние обаче искахме да се ограничим до степента, в която личните разговори нарушават работния процес на конкретен човек“, казва Буш.

Той също така посочва, че докладът е особено полезен в днешно време зарад решенията, които организациите трябва да взимат в условията на пандемия. Много бизнеси по света продължават да позволяват на служителите си да работят изцяло от вкъщи, докато други се насочват към хибриден модел на работа, който комбинира работата в офиса с тази от разстояние.

„Макар че някои служители може да предпочитат гъвкавостта, предлагана от работата от вкъщи, има потенциални ползи, които те ще пропуснат, що се отнася до взаимодействията на живо с други хора“, отбелязва Буш.

Стефани Воза за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев / Мениджър Нюз