Когато слушаме музика, в мозъка ни протичат множество неврологични процеси, които от години интригуват учените. Въпреки това науката още може да установи защо ритмичните звуци имат такова силно въздействие върху нас.

Изследванията не са открили „музикален център“ в човешкия мозък. Подобно на много процеси от по-висок клас, задачите свързани с възприемането и извличането на удоволствие от музиката са разпределени между няколко области на мозъка.

Доказано е, че притокът на кръв в мозъка се увеличава и намалява според различна музика поради реакция на части от мозъка, свързани с емоция и възбуда.

При 80 процента от хората музиката може да предизвика силни физически реакции, като някои от тях са сравними с тези на оргазъм, посочва Science Alert.

Фактът че подобно на стимулация от секс или храна, мозъкът ни реагира и на слушане на музика, означава, че е възможно способността ни да я възприемаме и възпроизвеждаме да се дължи на някаква еволюционна особеност.

Причината за нея може да се крие в редицата положителните ефекти, които има музиката върху човешкия мозък. Тя подобрява познавателните способности, паметта и творческото мислене. Различните видове музика ни влияят по различен начин.

Спокойните мелодии благоприятстват абстрактните процеси в мозъка, като по-този начин ни правят по-креативни, сочи изследване на Университета на Чикаго в САЩ. Новата музика подобрява шофьорските умения, установява проучване на Университета „Бен Гурион“ в Израел.

Изследване, проведено върху пациенти, претърпели инфаркт, показва, че способността на мозъка да обработва изображения се подобрява значително сред онези, които слушали класическа музика.

Примерите за ползотворното влияние на музиката върху неврологичните процеси в човека са много. Въпреки това обаче, има хора, които не изпитват никакво удоволствие от музиката.

Явлението е известно като „музикална анхедония“. Някои хора са привлечени от ритъма на музиката, други от мелодията, трети оценяват особеностите на композицията, други – всичко заедно, но впечатленията ни от музиката при всички случаи са тясно свързани с чувството за удоволствие или неудоволствие.

При някои хора музиката просто не задейства центровете за възнаграждение в мозъка, установява изследване на Университета на Барселона. Хората с „музикална анхедония“ разпознават мелодиите и могат да установят кои песни са весели и кои — тъжни, но не и да усетят емоцията. Причината за този странен феномен обаче не е известна.

Въпреки множеството удивителни неща, които вече знаем за музиката, нейното силно въздействие продължава да бъде загадка за науката. Междувременно, нека ѝ наслаждаваме - освен, че доставя удоволствие, тя по всяка вероятност ни прави по-умни.