Когато слушаме музика, в мозъка ни протичат множество неврологични процеси, които от години интригуват учените. Въпреки това науката още може да установи защо ритмичните звуци имат такова силно въздействие върху нас.

Изследванията не са открили „музикален център“ в човешкия мозък. Подобно на много процеси от по-висок клас, задачите свързани с възприемането и извличането на удоволствие от музиката са разпределени между няколко области на мозъка.

Доказано е, че притокът на кръв в мозъка се увеличава и намалява според различна музика поради реакция на части от мозъка, свързани с емоция и възбуда.

При 80 процента от хората музиката може да предизвика силни физически реакции, като някои от тях са сравними с тези на оргазъм, посочва Science Alert.

Фактът че подобно на стимулация от секс или храна, мозъкът ни реагира и на слушане на музика, означава, че е възможно способността ни да я възприемаме и възпроизвеждаме да се дължи на някаква еволюционна особеност.

Причината за нея може да се крие в редицата положителните ефекти, които има музиката върху човешкия мозък. Тя подобрява познавателните способности, паметта и творческото мислене. Различните видове музика ни влияят по различен начин.