Защо хората спят в едно легло 

27 октомври 2018 г., 22:10
10351

Икономично решение? Не само. Снимка: Shutterstock

Мнозина ще се съгласят, че човек спи най-добре, когато спи сам. Без хъркаща половинка, ритащо дете или свит на кълбо домашен любимец. Макар и да лежим един до друг, всеки спи сам. Защо тогава сме свикнали да делим леглото? Откъде произлиза този обичай?
 
За да отговори на този въпрос, Джон Метвен от The Atlantic се обръща към историка Роджър Екирх, преподавател във Вирджиния Тек и автор на книга, посветена на нощта в миналото. Според него една от основните причини доскоро е била финансова. 
 
Сред по-ниските класи в прединдустриална Европа е било типично цялото семейство да спи в едно легло – обикновено то е било и най-скъпата мебел – ако не се налага всички да се скупчват върху сламената постеля. Дори добикът често е спял под един покрив с хората, защото не е винаги е имало отделно помещение за животните, а те създавали уютна топлина, обяснява Екирх. Аристократите обаче по-често спяли отделно, особено ако единият от съпрузите е болен. И въпреки това, немалко заможни двойки също са делели едно легло. 
 
Причината очевидно е по-дълбока от чистата финансова принуда. И част от нея е, че ние хората, винаги сме се страхували от тъмното. Нощта се възприемала като необходимо зло и неминуем извор на страх в епохата преди Индустриалната революция, разказва историкът. Нощем хората се чувствали изключително уязвими. Да спиш до някого давало чувство за сигурност на фона на всички опасности – реални и въображаеми, които се спотайвали в нощния мрак. 
 
В модерни времена, спането заедно е свързано не толкова с опасността от разбойници и вещици, колкото със страха от един социален демон.
 
За него говори психологът Лий Креспи, който провежда терапия за двойки. Спането отделно се е превърнало в „малка мръсна тайна“, за която хората не говорят. Има мнение, че спането отделно създава дистанция между партньорите, но реално това не се случва. Основният проблем за повечето хора е, че когато не спите в едно легло, това води до впечатлението, че не правите секс. Хората се страхуват да споделят, че спят отделно, казва Креспи. 
 
И дори да оставим настрана страховете, има нещо друго, което повече от всичко кара хората да споделят постелята – спането заедно е преживяване, което сближава. Човекът, с когото делиш леглото, често е най-добрият ти приятел. Не става дума само за интимните двойки, уточнява Екирх. В миналото е било популярно да спят в едно легло сестрите или братята, господари и слуги, спътници и близки. Тъмнината в сигурното пространство на леглото изравнява социалните различия и стопява формалностите. Често времето преди заспиване се използва за тихи разговори, споделяне на делнични случки, тревоги и клюки.   
 
Спим заедно не само защото е по-икономично, а защото сме същества, които обичат близостта. Имаме нужда от почивка, но имаме нужда и от другарство и приказки в тъмното. Тревожността и стресът изглеждат по-малко заплашителни, когато се споделят с любим човек, лежащ до теб. В края на деня искаме да захвърлим маските, които неизбежно носим в света навън и да сме заедно с най-близките си. Въпреки хъркането или откраднатото одеало.
 
Източник: The Atlantic
Ключови думи:
Коментари