Защо е важно да документираме обикновените моменти

28 септември 2017 г., 18:00
804

„Обикновено не мислим за днешните обикновени моменти като преживявания, които си струва да бъдат преоткрити в бъдеще“ Снимка: Shutterstock

Хората рядко пропускат възможност да увековечат „важните събития“ в живота си. Телефоните, албумите и социалните медии са пълни до пръсване със снимки от екскурзии, сватби, бебета и всичко останало.

Но дори и най-обикновените всекидневни преживявания могат да доставят неочаквана радост, установява психологическо изследване. Поредицата от проучвания, публикувани в Psychological Science, е вдъхновена от констатацията, че повечето хора се справят изненадващо зле в предсказването на това, което ще ги накара да се почувстват щастливи в бъдеще.

В едно от изследванията 135 студенти е трябвало да направят капсула на времето в началото на лятото, която включвала:

  • Скорошен разговор
  • Последното социално събитие, което са посетили.
  • Откъс от учебен текст, който са написали
  • И три любими песни.

Същевременно те трябва да предположат как биха се чувствали по отношение на изброените неща, когато отворят капсулата след три месеца. Въпреки че събитията са привидно обикновени, студентите подценили до голяма степен колко изненадани и любопитни ще са, когато отворят капсулата. Освен това те откриват, че тя е много по-смислена за тях, отколкото са предполагали.

„Обикновено не мислим за днешните обикновени моменти като преживявания, които си струва да бъдат преоткрити в бъдеще – казва Тин Жанг от Харвард бизнес скул, един от авторите на изследването. – Изследванията ни обаче показват, че често грешим – това, което е обикновено днес, става необикновено в бъдеще – много по-необикновено, отколкото можем да предположим.“

Друго изследване открива, че хората са по-точни, когато преценяват стойността на по-ярко изпъкващите събития, като например Свети Валентин.

Взети заедно, проучванията ни напомнят да не подценяваме щастието, което можем да получим от всекидневните събития.

Ключови думи:
Коментари