Да гледаш как бебето спи, е истинско удоволствие. То много често суче и се усмихва сладко по време на сън. Дали сънува нещо приятно?

За разлика от истинската усмивка, която се появява по-късно, новороденото има особена, по-различна усмивка, известна като „ендогенна“. И тя не е резултат от външна мускулна стимулация. обясняват специалисти.

Бебетата се усмихват и понякога дори се смеят в съня си поради специфични мозъчни функции. Те се диктуват от физиологичните ритми по време на съня. Той е съпроведен с бързо движение на очите. Това е етапът, в който сънуваме.

Усмивката на детето е в отговор на съня

В същото време е невъзможно да разберем, какво точно сънува бебето и на какво се усмихва, тъй като то все още не може да говори, нито да изрази мислите си.

Едно е сигурно. Новороденото използва усмивката като средство за комуникация. То може да се усмихне, ако мечтае за родител, любима играчка или домашен любимец.

Много малките деца могат също се усмихват, когато заспиват или се събуждат, в отговор на приятните чувства, които изпитват в този момент.

За да разберете защо бебетата се усмихват в съня си, трябва да знаете няколко неща за етапите на съня. Двете основни фази на съня са небързи движения на очите (NREM) и бързи движения на очите (REM).
Бебетата започват съня си с NREM фаза, която се състои от четири етапа:

- То започва да се чувства сънливо, очите му се затварят, може да се отварят и затварят в дрямка.

- Не спи дълбоко и се събужда, ако чуе дори тихи звуци и други смущения.

- Етапът на дълбок сън е, когато то е спокойно и не се движи. Детето остава неподвижно, освен ако силен шум не го събуди.

Хлапето навлиза в първия цикъл на съня и преминава в следващите етапи, а след това преминава през тях обратно - от последния към първия.

Въпреки това, между всички тези фази, бебетата преминават през етапа на сън с бързо движение на очите. Това е лек сън, когато се сънуват сънища и очите се движат бързо напред-назад, което е свързано с

обработката на сънищата от мозъка.

Електрическите импулси на мозъка по време на REM сън са подобни на тези, които се появяват, когато сме будни. Това предполага, че сънищата се случват по това време, защото мозъкът имитира реалността.

Така че бебетата могат да се усмихват или дори да се смеят в съня си поради мозъчна стимулация.

Понякога малките деца могат да имат рефлексна усмивка, която изобщо не е свързана с реакция на случващото се или с емоции. Усмивката, се появява по време на REM сън, тъй като новородените обикновено спят повече от 16 часа на нощ. И по-голямата част от този сън се случва по време на REM фазата.

Мона Василева / Новите родители