Забелязали ли сте, че Мики Маус, Гуфи, Бъгс Бъни и други герои от класическите анимационни филми носят едни и същи бели ръкавици? Ако обърнете внимание, със сигурност ще се запитате защо. 

Джон Кейнмейкър, преподавател по история на анимацията в Нюйоркския университет отговаря. 

Основната причина, според него, е, че ръкавиците спестяват време. В зората на анимацията всичко е рисувано на ръка стотици пъти отново и отново, затова определени техники, ускоряващи процеса, са оформили стила на анимациите. 

Например, котаракът Феликс изглежда като направен от правоъгълни кутии. Но с нарастване на популярността му аниматорът Бил Нолан решава да му даде по-симпатична заоблена форма. Този дизайн, известен като „кръгове и маркучи“, в който лицата са кръгли, а ръцете – като спегети, се задържа дълго и продължава във филмите за Мики Маус. Това позволява на аниматорите да рисуват ръце и крака, без да губят излишно време за детайли като лакти и колена. Кръглата форма е много по-бърза от ъглите, особено при ръцете с всичките им пръсти и кокалчета. 

Но ръцете поставят нов проблем пред аниматорите в епохата на ранните черно-бели ленти. Трудно било да се различат жестовете на ръцете, които се сливали с черните фигури на героите. През 1927 г. Мики Маус има черни ръце, също като котарака Феликс, през 1928 се сдобива с обувки, а през 1929 вече носи и познатите бели ръкавици. Дизайнът на „гумените маркучи“ е в разгара си – всеки герой е с преувеличени пропорции, кръгъл и лесен за рисуване. 

И както много от героите по това време, Мики Маус уж не е човек, а прави съвсем човешки неща. В биографията си от 1968 г. Уолт Дисни пише по този повод: „Не искахме той да има миши ръце, защото трябваше да изглежда повече като човек. Затова му дадохме ръкавици.“

И така, освен че спестяват време и осигуряват контраст, ръкавиците подчертават жестовете на ръцете, което дава на героите по-„човешки“ вид. Ръкавиците се разпространяват бързо сред анимационните герои, особено когато те са говорещи животни и предмети. 

Предпочитанието към белите ръкавици е свързано и с влиянието, което популярният по онова време водевил оказва върху анимацията.

Източник: Bright Side / Vox