Ако искате да натрупате богатство, сравнимо с това на легендарния инвеститор Уорън Бъфет, не губете време, а започнете да работите по тази цел още от днес.

Именно това е съветът, който „Оракулът от Омаха“ дава по време на годишната среща на акционерите на Berkshire Hathaway през 1999 г., когато е попитан как човек може да натрупа богатство от 30 млрд. долара, каквото е било състоянието му по това време.

Бъфет, който тогава е бил на 68 г., казва, че „сложната лихва“ (известна още като лихва с натрупване), е най-добрият приятел на инвеститора. Главният изпълнителен директор на Berkshire Hathaway, чието богатство днес вече се оценява на над 100 млрд. долара, описва трупането на богатство като търкаляне на снежна топка надолу по хълм.

„Започнете отрано. Аз бутнах тази снежна топка от върха на един много дълг хълм. За да имате дълъг хълм, трябва или да започнете много млади, или да доживеете до преклонни старини“, съветва той.

Оракулът от Омаха е казва още, че ако през 1999 г. е завършвал университет и е разполагал с 10 хил. долара, който да инвестира, той е щял да подходи много стратегически към подбора на активите, в които да вложи парите си. „Най-вероятно щях да се фокусирам върху по-малките компании, тъй като бих разполагал с по-малки суми“, споделя той.

Бъфет обяснява, че инвеститорите трябва да разчитат на себе си и на собствените познания и интуиция, когато търсят обещаващи бизнеси, в които да инвестират. По думите му интелигентните инвеститори рано научават „какво знаят и какво не“. Те „действат решително“, когато пред тях се открие възможност.

„Не можете да си позволите да се оглеждате за хора, които да са съгласни с вас. Не можете дори да си губите времето с търсене на хора, които знаят за какво говорите“, казва той.

Бъфет обаче казва, че стремежът към натрупване на състояние от 30 млрд. долара е ненужен, като наскоро той определи размера на богатството си като „непонятно“.

„Парите не оказват голямо влияние след определено ниво“, добавя той.

„Ако имах възможността да разменя значителен процент от моето богатство, за да добавя още години към живота си или да мога да правя каквото си искам през тези години, веднага бих го направил“, казва милиардерът.

Източник: Мениджър Нюз