Когато занимаваме ума си с нещо - дори да е безсмислено - отрицателните емоции отшумяват. Лошата новина е, че хората са програмирани за мързел, вероятно за да пестят енергия, смята проф. Кристофър Ши - изследовател на човешкото поведение от Чикагския университет. Според него рецептата за щастие е да преборим мързела и да се хващаме на работа - пък дори и да се потим над кръстословици и судоку.

В проучването му, цитирано от в. "Дейли Телеграф", 98 студенти били помолени да попълнят два въпросника. След като приключели с първия, трябвало да чакат 15 минути, докато им дадат втория.

Участниците можели да избират дали междувременно да предадат първия въпросник в пункт близо до дома им или в по-отдалечен офис, до който трябвало да вървят пеша. Какъвто и да бил изборът им, получавали награда - шоколад.

Две трети от младежите (68%) избрали мързеливия начин. Онези, които решили да се разходят обаче разказали, че се чувстват по-щастливи от лентяите по скала от едно до десет. Изводът на професора - заетостта поддържа доброто настроение. Според него правителствата трябва да обърнат внимание на тази тенденция.

"Правителствата могат на повишат нивото на щастие на безработните граждани, като ги ангажират например в строителството на мостове, които всъщност няма да служат за нищо", предлага той. За отделния човек също има съвет: "Станете и свършете нещо. Каквото и да е. Дори и в действията ви да няма никакъв смисъл, ще се почувствате по-добре."

Умствената дейност също явно помага. "Дълбокият размисъл и разсъжденията върху живота също се броят за дейност. Не е нужно да търчите наоколо - просто ангажирайте с нещо съзнанието си, независимо дали става въпрос за физическа или умствена задача."

Ами... Да се залавяме за работа тогава.