Учените твърдят, че ако родителите лягат с децата си и ги приспиват до момента, в който малките заспят, то това ще бъде много полезно за тяхната психика в бъдеще. Всяка вечер милиони майки и известно количество бащи влизат в спалнята на децата си, за да поседят на креватчето им, да четат приказки, да ги целунат преди лягане и да им пожелаят спокойна нощ.

Но ново изследване показа, че за детската психика ще е много по-полезно, ако мама не просто стои до креватчето, но и си легне с детето и го гушка. И така да си остане, докато детето заспи. Много млади родители смятат, че това ще разглези децата им, но този начин на приспиване всъщност е много ефективна мярка за профилактика на психични разстройства, които могат да се проявят у детето в подрастваща възраст.

Това е много емоционално близко за детето възпитание. Дълго време родителите са съветвани, че трябва да следват строг дневен режим, включително малките да си лягат по едно и също време. Но новите подходи на възпитание по-скоро се опират на удовлетворението на текущите проблеми на детето и близкия физически контакт с него. Става дума не само за съвместен сън, но и за повече проява на нежност и прегръдки.

Новото изследване на британските учени показа, че емоционалното възпитание помага на децата да станат по-независими и успешни в зряла възраст. Ако мама предпочита по-близък физически контакт и много тясна емоционална връзка с децата си, то в техните отношения ще има атмосфера на пълно доверие, която е много важна за съзряването на детето, когато обикновено подрастващите изпитват любопитство или направо започват да имат вредни навици и неприемливо поведение.

Новите родители