Някои аспекти от живота могат да ни се струват като повтарящи се кошмари. Всеки път се пресягаме към крайчеца на въжето, който се намира на милиметри от пръстите ни, но не можем да го сграбчим. Но все пак хората сме непреклонни същества – продължаваме да вървим напред, преследваме метафоричния морков на върха на метафоричната пръчка.

Проблемът е, че някой от нас гонят грешните моркови на грешните пръчки. Непрекъснато ни се натяква, че трябва да преследваме определени цели в живота, но истината е, че те не си струват. Независимо какво казват всички, енергията е изчерпаем ресурс. Затова престанете да преследвате безсмислени мечти и се фокусирайте върху онова, от което наистина се нуждаете.

1. Спрете да преследвате „Мечтата”

По никакъв начин не намеквам, че трябва да спрете да мечтаете или да преследвате мечтите си. Казвам да се уверите, че влагате енергията си в реализиране на ВАШАТА мечта. Всеки ден хората ни бомбардират с мненията си за това, към което смятат, че трябва да се стремим. Нашите възприятия за нещата, които искаме и от които се нуждаем, бледнеят на фона на комерсиалното, на чуждите представи и на собствените ни слепи амбиции. Направете крачка назад и се запитайте: „Какво искам АЗ?” Докато не разберете отговора на този въпрос, как бихте могли да знаете по кой път да тръгнете?

2. Спрете да преследвате парите

Винаги съм казвал, че „парите не купуват щастие, независимо на колко места могат да ви отведат в търсенето ви на такова”. Това е клише, старо колкото самите пари, но и днес е толкова вярно, колкото първия път, когато някой е осъзнал, че богатството не зависи от финансовите средства. Лично аз оценявам богатството си според хората, които ме заобикалят. Преследването на парите ни подтиква да вършим неща, които мразим, да работим прекалено дълги часове и да се изтощаваме, да пропускаме дни, месеци и години от живота си, които никога няма да можем да си върнем. Ако сте толкова обсебени от числото в банковата си сметка, че оставяте животът да се изплъзва между пръстите ви, за какво са ви пари?

Тази теория важи и за преследването на материални придобивки. Разбира се, пазаруването може временно да повдигне настроението и да повиши качеството ви на живот, но постоянното ламтене за още и още вещи е безсмислено. Никой няма да ви награди за това, че сте покойникът с най-много дрънкулки. Затова пък за удовлетворението има награда – нарича се щастие.