Близо три години една обикновена гара в Ширатаки - квартал с едва 36 жители в Хокайдо, Япония – съществувала, за да позволи на малко момиче на име Кана Харада да ходи редовно на училище.

Звучи като филм на Хаяо Миядзаки. Но всъщност е съвсем истинска история. 

Всеки ден в 07:04 ч Кана хващала влак до най-близката до дома си гимназия. С него пътувала 35 минути.

Първоначално компанията, поддържаща гарата, обмисляла да я затвори, тъй като след 2012 г. тя била почти неизползвана. След като проучва ситуацията и научава за Кана обаче, Japan Railways решава да я запази до нейното дипломиране.

Влакът правил няколко курса – един рано сутрин, за да откара Кана на училище – и един следобед (в 17:08 ч), за да върне момичето и евентуално - шепа други пътници. Дори снегът се разчиствал от релсите всяка зима. А когато Кана излизала ваканция, влакът просто подминавал гарата.

Чак на 25 март 2016 г. – след като момичето завършва училище – Japan Railways решава да я затвори.

„Качвах се и слизах от влака през последните 3 години – приемах съществуването на гарата за даденост“, коментира Харада пред Ройтерс.

Гарата е изградена от местните жители на квартала през 1955 г. , за да могат да използват жп транспорта да водят децата си на училище. 

Историята с поддържането на гарата само заради един човек взриви социалните мрежи преди време, като ни припомни, че има и такива страни по света, в които ничии нужди не са прекалено дребни, за да бъдат пренебрегвани. Независимо от цената.

Източник: Daily Mail