Опасността от сърдечно-съдови заболявания е с 31% по-малка при хората, които не консумират месо и риба, посочва изследване на учени от Оксфордския университет.

Разликите в нивата на холестерол, кръвното налягане и телесното тегло са факторите, които правят вегетарианския хранителен режим по-полезен за сърцето.

Учените са анализирали данни, включващи 44 500 души, 15 100 от които вегетарианци.

"Основното послание е, че диетата е важна за сърдечното здраве - не защитавам тезата, че всеки трябва да стане вегетарианец", посочва един от авторите, д-р Франческа Кроу. "Диетите са доста различни. Вегетарианците вероятно приемат по-малко наситени мазнини, затова е логично, че рискът от сърдечни заболявания при тях е по-малък."

"Това изследване ни напомня, че трябва да се опитаме да се храним балансирано и разнообразно - независимо дали това включва месо, или не", казва Трейски Паркър от Британската фондация за сърцето пред Би Би Си.

Дори и да изберете вегетарианския начин на хранене, това не е директен път към сърдечно здраве, предупреждава тя. Има много вегетариански храни, които са богати на наситени мазнини.

Ако мислите да изключите месото от менюто си, трябва да планирате храненията си изключително внимателно, така че да заместите изгубените витамини и минерали, например желязото, което обикновено си набавяме от месото, напомня Паркър.

Източник: bbc.co.uk