Вече можете да сготвите пиле с тайната рецепта на KFC от 1940 г.

30 август 2016 г., 09:30
11869

Снимка: Shutterstock

В продължение на близо 76 години (от 1940 г. насам) известната верига за хранене KFC грижливо пази в тайна своята рецепта за панирано пилешко. Наскоро вестник Chicago Tribune я публикува. Вестникът получил оригиналната рецепта с „11 билки и подправки“ от племенника на основателя на веригата Полковник Сандърс. Той открил рецептата в бележника на втората съпруга на полковника, пише Bright Side.

Ето легендарната рецепта, с която и вие можете да сготвите същото хрупкаво пилешко.

Време за приготвяне: 30 минути
Мариноване: 20-30 минути
Време за пържене: 15-18 минути
Порции: 4

  •     2 чаши брашно
  •     2/3 супена лъжица сол
  •     1/2 супена лъжица сушена мащерка
  •     1/2 супена лъжица сушен босилек
  •     1/3 супена лъжица сушен риган
  •     1 супена лъжица целина на прах
  •     1 супена лъжица смлян черен пипер
  •     1 супена лъжица суха горчица
  •     4 супени лъжици червена камба на прах
  •     2 супени лъжици чесън на прах
  •     1 супена лъжица смлян джинджифил
  •     3 супени лъжици смлян бял пипер
  •     1 чаша нискомаслена сметана
  •     1 разбито яйце
  •     рапично олио
  •     1 нарязано пиле; филетата (гърдите) допълнително се нарязват на половинки за по-равномерно пържене

Приготвяне:

1. Разбъркайте брашното и всички подправки в една чаша.

2. Вземете друга чаша и разбийте яйцето с нискомаслената сметана. Накиснете парчетата пиле в сместа от сметаната и яйцето на стайна температура за 20-30 минути.

3. Извадете парчетата пиле от сметаната и изчакайте да изтече излишъкът от сместа. Потопете парчетата пиле в сместа от брашно и подправки, докато се покрият напълно. Изтърсете остатъка. Оставете парчетата пиле върху суха поставка за около 20 минути.

4. Докато чакате пилето да стане готово за пържене, налейте 7 – 8 см олио в тенджера с високи дебели стени (може да използвате и холандска фурна) и загрейте на средно-висока температура от 175 °C. Използвайте кухненски термометър, за да проверите температурата. Когато достигне 175 °C, намалете температурата до средна. Пържете 3 – 4 парчета пиле, докато не образуват златистокафява коричка (15 – 18 минути), като ги обръщате само веднъж. Поставете ги в чиния, покрита с кухненска хартия.

Забележително е, че тази рецепта се смята за една от най-ценните търговски тайни в хранителната сфера. Нейно копие с автограв от Сандърс върху него се съхранява в централния офис на компанията в Луисвил, Кентъки.

Коментари