В какви условия се налага на малките дечица да оцеляват, когато до тях има грижовно и инициативно по-голямо братче или сестриче – това е истинско приключение. Много каки и батковци възприемат буквално родителската фраза, когато второто дете се появи вкъщи: „Вече има с кого да си играеш“. Аз лично знам от мама, че когато съм била бебе, сестра ми ми е давала да ближа сапун, като е твърдяла, че е бял шоколад.

Когато разликата във възрастта е няколко години, може да се случат невъобразими неща, и те винаги са с най-добри чувства…

Хранят ги с шоколад
Малкото няма годинка? Кърмаче е? Ами нали всеки яде шоколад, защо Жорко да не може… Пробват да напъхат в устата на бебето шоколад с твърдението, че бебето си го е взело само!

Обличат ги в роклички

Това не е чак толкова страшно издевателство, независимо, че на момченцето не му приляга да носи рокля, но полът тук няма значение - по-големите деца възприемат малките като кукли за игра. Слагат им шнолки и ластичета, украсяват ги с клоунски маски. Има и по-гадни неща, когато например им лепят ушите с тиксо, защото са щръкнали…

Подстригват ги

Само на челцето, но пък до корен. Това е наистина кошмарна постъпка, защото не се знае доколко големите деца са сръчни с ножицата

Украсяват ги с флумастри

Флумастери, водни боички, пастели – както дойде, важното е детето да заприлича на котенце с мустаци. Ако пък има варицела, защо телцето да не стане на зелени точи – по-весело е, а мама после така или иначе ще го измие.

Дават им опасни играчки

„Мамо, ама то поиска да му дам шивашкия несесер!“

Провокират ги да пищят

Щипането е сред гадните подмолни номерца на някои каки и батковци, за да накарат бебето да писне. Но понякога е достатъчно просто да му вземат играчката, при това с ангелско изражение на лицето и с твърдението, че нямат никаква представа защо детето плаче. То просто си реве!

Хранят ги с пясък или сняг

В зависимост от сезона: „Хапни си сладолед, опитай това кюфте от мокър пясък“ – въображението на по-големите дечица е наистина невероятно.

Може да го изпуснат

Или почти, когато носят бебето към монитора, за да го види баба му по скайпа. Или когато го люшкат, защото се е разревало, или когато просто си подскачат из вкъщи, все едно танцуват с бебето.

Плашат ги

Когато малките започнат да разбират, големите деца стават все по-изобретателни и започват да разказват своите страшни приказки за призрака на бялата дама, който през нощта излиза от гардероба. А когато малкото се изплаши извънредно много, винаги можеш да го успокоиш с шоколад…

Източник: Новите родители