Смъртта на съпруга е тежка загуба. Дори ако връзката не е била идеална, дори ако любовта отдавна е отминала и са останали само навици и по-скоро раздразнение. Доказано е, че често след като единият умре, партньорът му го следва.

Кой се справя по-добре със скръбта - мъжете или жените

Това установиха учени от университета в Копенхаген в Дания.
Резултатите са публикувани в списанието PLOS One.
Шестгодишно проследяване на 925 000 възрастни мъже показа, че на мъжете, останали сами в живота, им е много по-трудно от вдовиците. При мъже на възраст 65-69 години рискът от смърт през следващата година след като съпругата им е умряла, нараства със 70% в сравнение с техните женени връстници.
В същото време сред вдовиците рискът от смърт се увеличава само с 27% в сравнение с неовдовелите жени на същата възраст.
Учените допускат, че това е така, защото жените се справят по-добре с ежедневието и домакинската рутина - и след смъртта на съпруга те бързо се адаптират.
Върху мъжете, в допълнение към психическото страдание, се добавят и грижите по домакинството, което започва да оказва допълнителен натиск.

Силна психика

Оказва се, че жените като цяло са по-стабилни психически. Те успяват да комбинират по-активно общуване с приятели, домакинство или хобита. Те могат да избухнат в сълзи и да излеят емоции в разговор с близки. И така да се разтоварят.
Мъжете, когато изпитват скръб, често се затварят в себе си, страхувайки се да не изглеждат слаби. Те просто не позволяват на другите да си помогнат. В резултат на това депресията се превръща в отключващ фактор за други сериозни заболявания.
По един или друг начин, след смъртта на възрастен човек, близките трябва да осигурят максимална подкрепа на партньора си, който е останал сам. Той не трябва да чувства, че всички са го изоставили и никой не се нуждае от него, че животът е свършил и нищо добро няма да се случи.
И няма значение дали е мъж или жена – всеки има нужда от топлина, грижа и внимание.

Новите родители