Да направим децата щастливи е стремеж, дълбоко вкоренен в родителите. Малцина са онези, които подценяват щастието на децата си и поставят на първо място личните си интереси. Разбира се, има и такива родители. Но големият процент се стремят да зарадват своите деца, да видят блясъка в техните очи, когато се усмихват, да знаят, че изпитват приятни емоции.

Как обаче и лесно ли се постига това? Предлагаме ви успешните начини да направите децата си наистина щастливи. Не са трудни и най-важното – работят!

Снимка: Shutterstock

Щастливи родители – щастливо дете

Първата стъпка към щастието е в семейството да има хармония. Ако по една или друга причина родителите се нещастни, това ще се предаде и на децата. Интересното е, че по-важно е майката да бъде щастлива, тъй като връзката й с малчуганите е по-особена и те много интуитивно усещат, когато нещо я тревожи или измъчва. Психолозите смятат, че се дължи на кармичната основа, която започва още с пъпната връв, продължава с кърменето и с четенето на приказки за „Лека нощ“. Така че първото, за което трябва да работите е да се стремите към добри взаимоотношения вътре в семейството. И не забравяйте да се усмихвате по-често.

Бъдете благодарни

Това е друга тайна на щастието. Бъдете благодарни и за малките неща, които имате, и помнете, че някои хора не притежават дори частица от това. Това ще ви направи по-щастливи, ще се превърнете постепенно в един добър човек, което няма да остане незабелязано от децата ви.

Доказано е, че състезателите, които печелят бронзови медали са по-щастливи от тези със сребърните. Защото те са благодарни, че са постигнали победа и имат медал, докато сребърните медалисти съжаляват, че са били на косъм от златото.

По същия начин мислете и в живота. Радвайте се и бъдете благодарни, че сте постигнали нещо, а не съжалявайте за изпуснатата възможност. Децата виждат и попиват това. Така ще научите и себе си, и тях, да имат очи за положителното, а не да виждат само негативното.

Избягвайте негативните хора

Ако искате да бъдете щастливи, трябва да водите здравословен социален живот и да премахнете източниците на негативизъм. Така няма да подхранвате токсичните взаимоотношения със завистливи приятели или роднини, които никога не ви приемат такива, каквито сте, и които гледат на децата ви като на досадни малки същества, а не като на деца. Важно е вие да се чувствате добре, а не да угаждате на околните.

Научете децата на добри приятелства

Никой не отрича, че приятелствата са важни, но колко родители наистина използват времето си, за да научат децата как да общуват. Започнете, като ги насърчите да предприемат малки прояви на доброта, за да изградят съпричастност и да разберат колко е хубаво да имат мили и приятни отношения с другите деца. Така те ще формират основни умения, които ще ги направят щастливи, а след време добри възрастни.

Накарайте ги да се чувстват оценени

Не очаквайте от децата съвършенство, а ги хвалете за усилията, които полагат. Ако сте перфекционисти, опитайте да снижите леко критериите, иначе рискувате да стресирате ненужно детето. За него е по-важно и градивно да цените неговите постоянство и усилия, само тогава ще има и отличен краен резултат, постигнат не насилствено, а по естествен път. Като хвалите детето за упоритата работа, довела до успех, вие го стимулирате да продължи в същата посока.

Стимулирайте конкретността

Хвалете децата за нещо конкретно, а не им създавайте впечатление, че могат да направят каквото и да е, за да заслужат одобрението ви. Така ще ги научите да работят по конкретен проблем, а не да се превърнат в егоцентрични личности, които само чакат аплодисменти. А и подобна стратегия стимулира децата да се стремят сами към усъвършенстване и развиване на способностите.

Не прекалявайте с похвалите

Внимавайте с ласкателствата, защото те могат да се превърнат и в проблем. Твърде честото хвалене или използването на прекалено много суперлативи понякога има обратен ефект. И не използвайте наградите като стимул постоянно, защото така детето ще се научи да играе нечестно и да очаква награда за всяка свършена дейност. Стратегията е да го хвалите, но не непрекъснато и да редувате със „здравословни“ паузи мълчание, които да му дадат възможност да се докаже.

Снимка: Shutterstock

Научете ги на оптимизъм

И в крайна сметка детето пораства и става кисел и вечно нацупен тийнейджър. Може обаче да избягате от това като просто го научите навреме на оптимизъм. Започнете отрано и му покажете красотата на светлата страна на живота. Оптимизмът е тясно свързан с чувството на щастие, така че този урок е изключително важен.

Доказано е, че възрастните, които са се научили да бъдат оптимисти като деца, са много по-успешни в училище, работата и спорта; по-здрави са и живеят по-дълго; имат щастливи бракове, обикновено за цял живот; по-рядко страдат от депресия и тревожност.

Според последните проучвания оптимистичното отношение помага на децата и възрастните да бъдат не само по-щастливи, но и да не боледуват, да изградят успешна кариера и да бъдат по-устойчиви срещу стреса. А най-хубавото на оптимизма е, че може да се преподава и всяка майка трябва да научи на позитивно мислене своето дете, за да расте и стане то щастлив човек.

По материали от Mamma sto bene / Новите родители