Умните жени са по-секси за мъжете само понякога

03 март 2018 г., 20:30
3132

Мъжете са по-малко привлечени от жени, които ги надминават по интелигентност. Снимка: Sergey Nivens

Мъжете предпочитат по-умни жени, но само на теория, откри ново изследване. В реалния живот, когато наблизо има истинска и по-умна жена, мъжете се насочват към дами с по-ниска интелигентност.

Изследването се е концентрирало върху абстрактната и действителната интелигентност.

“Ние открихме, че мъжете предпочитат по-умни от тях жени само в психологически отдалечена ситуация. Тогава мъжете се осланят на техните идеализирани предпочитания, когато жената е хипотетична или въображаема”, обяснява д-р Лора Парк.

Но в действителни ситуации на живо общуване мъжете се дистанцират от такива дами, защото са по-малко привлечени от жени, които ги надминават по интелигентност.

Изследването не е проучило доколко са привлекателни умните мъже за жените. “Това е предмет на бъдещо изследване. Но, работната ни хипотеза е, че когато някой е надминат в интелект от някой близък той се чувства заплашен по някакъв начин”.

За целите на изследването на 650 млади мъже са били раздадени различни сценарии – на някои мъже са били дадени само профили на жени, други са очаквали да срещнат жените, а трети реално са се срещнали с жените наживо.

“Във всеки случай, колко харесвате някого или колко сте привлечени от тях се влияе от това колко интелигентен е точи човек в сравнение с вас и колко близък е до вас.”

Psy Blog

Ключови думи:
Коментари