„Учителят не харесва детето ми!" Това е фраза, която често се чува от родители, които се оплакват от постоянна критика или от лошите оценки на сина/дъщеря си. И са убедени, че за всичко е виновно пристрастното отношение на педагога.

Както знаете обаче, няма дим без огън. Parents.ru попита учители, за да разбере как едно дете попадна в „черния списък“.

Игнориране на дрес кода

Можете да спорите до прегракване за необходимостта от училищна униформа. Но когато има 28 души, а 29-ият се облича както си иска, това не е приемливо. Не само за учителя.

И се отнася не само за униформата (там, където има такова изискване) и за облеклото, но и за цялостния външен вид. Яркият грим, маникюрът, крещящите бижута и още повече пиърсингът (гимназисти, това ви засяга) не са подходящи за училище.

Закъснения

Никой не е застрахован от инциденти. Асансьорът може да спре между етажите, будилникът да не звънне ... Няколко пъти в годината това е приемливо.

Но, ако детето живее срещу училището и закъснява всеки ден за първия час, това е странно. То влиза в клас след началото на часа, разсейва целия клас и проваля урока.

Учителите не харесват това.

Без домашно

Мислите ли, че учителите изгарят от желание да дават куп домашни. Едва ли. Нито искат да проверяват 30 тетрадки всеки ден.

Но реалността на училищната програма е такава: няма време за пълно усвояване на материала в клас. И се налага детето да работи допълнително у дома. Така че писането на домашни е задължително.

Не си изключва телефона в час

Разбира се, за нас, родителите, е по-лесно и спокойно, когато детето е във връзка с мама или татко 24/7. Но телефон, който непрекъснато звъни и бипка по време на час, пречи не всички.

Нормално е смартфонът да е в чанта с изключен звук или в режим на вибрация и да се използва само в междучасия или след час. Лошо е, когато децата тайно играят под чина или комуникират в месинджър.

Демонстрира, че училището не му е първа грижа
„Не си написах домашното, защото часовете свършиха късно, а имах пияно“, „Не се подготвих, защото имам концерт.“

Най-вероятно детето вече е поставило своите приоритети. И понякога учителят е наясно с това и не е много взискателен. Особено, ако е убеден, че преподава на бъдещия Моцарт.

Но не е добре детето демонстративно да пренебрегва училището в полза на допълнителните занимания.

Храни се по време на час

Може да има само едно извинение - ако детето трябва да се храни в определен час (например има диабет). Но обикновено повечето родители на деца диабетици адаптират диетата им към училищния график.

Всички останали оправдания от сорта на: „Стърже ми корема и искам само една бисквитка“, са проява на лошо възпитание.

Мона Василева / Новите родители