След като измериха сърдечния ритъм на 50 киномани на различна възраст, експерти от британската компания Broadband Choices определиха кой е най-страшният филм на ужасите, пише Forbes.

По време на проучването участниците са прекарали общо около 120 часа, гледайки 50 от най-популярните филми на ужасите. Междувременно изследователите са сравнявали сърдечния ритъм на публиката, отчитайки разликата при гледане на по-спокойни и по-страшни сцени.

Според резултатите от експеримента учените са идентифицирали 35 филма, на които публиката е реагирала най-активно. На първо място като най-страшен филм на ужасите е класиран филмът Sinister (от 2012 г.) на режисьора Скот Дериксън. По време на гледане на филма пулсът на зрителите е бил средно 86 удара в минута или с 32% по-ускорен, отколкото по време на покой (65 удара в минута). В същото време в един от най-страшните моменти аудиторията е била толкова уплашена, че сърцата им са биели със 131 удара в минута.

Сред петте най-ужасяващи филма са още Insidious, The Conjuring, Hereditary и Paranormal Activity. Изследването е проведено в периода 15-30 септември 2020 г.