Творчеството било умствено заболяване

06 юни 2017 г., 15:40
529

Kuttelvaserova Stuchelova / Shutterstock

Творчеството често е част от умствено заболяване и писателите са особено податливи на него, сочат резултатите от ново изследване, обхванало над 1 милион души, съобщи Би Би Си.

При писателите е по-висока вероятността от развиване на тревожност и биполярни разстройства, шизофрения, депресия и злоупотреба с наркотици, установили учени от шведския Каролинска институт.

Писателите са двойно по-склонни към самоубийство от останалата част на населението. При танцьорите и фотографите също има повишена вероятност от биполярно разстройство.

Като цяло хората с креативни професии не са по-предразположени към психиатрични болести от останалите. Но е по-вероятно те да имат близък роднина с някакво разстройство, вкл. анорексия или аутизъм, пишат учените в сп. Journal of Psychiatric Research reports.

Водещият изследовател д-р Саймън Каяга заявява, че изводите би трябвало да доведат до нов поглед към психическите заболявания и че някои техни симптоми могат да са полезни или желани. Например ограничените и силни интереси на човек с аутизъм и маниите на такъв с биполярно разстройство могат да изострят вниманието и да помогнат за определянето на това дали някой е гений и творец.

По същия начин разпилените мисли на шизофреници могат да дадат искрата за елементите на оригиналност в творческо произведение.

„Ако приемем, че някои феномени, свързани със заболяванията на пациенти, са полезни, се разкриват нови пътища за нови методи на лечение”, казва д-р Каяга. В този случай лекар и пацент трябва да постигнат съгласие кое ще се лекува и на каква цена. В психиатрията е традиция да се гледа на болестите в черно-бели краски без нюанси  и да се застрашава пациентът, като се премахва всичко, смятано за патология.

Биполярното разстройство би могло да е предимство за хората с креативни професии. Но е важно да не се възвеличават всички хора с умствени проблеми, които прекалено често са представяни като креативни гении.

Ключови думи:
Коментари