Дори да се чувствате прекрасно и да обичате работата си, е възможно да се усъмните в правилния избор, ако някой ви зададе простичкия въпрос: „Щастлив ли си от това, което вършиш?” или още по-зле: „Чувстваш ли се удовлетворен от работата си?”. Тези подли въпроси имат неприятната способност да „ти пуснат мухата”, че всъщност май не си чак толкова щастлив. И ето на – от мисъл на мисъл червейчето на съмнението се е загнездило в съзнанието ви. Психолозите имат особено отношение към специфични области от живота, които според тях пряко влияят върху начина, по който се чувстваме. Освен неизбежните въпроси за детството и взаимоотношенията с родителите ви, със сигурност биха ви попитали и как се чувствате на работното си място. Предлагаме ви трите най-вредни мисли, от които трябва да се отърсите незабавно, както съветват учените.

1. „Работата на еди-кого си е по-хубава от моята!”

Нали сте чували, че сравняването с другите е крадец на щастие? Това е горчивата и болезнена истина, която важи с пълна сила, когато става дума за кариера. Ако постоянно сте вторачени в чуждите професионални успехи, нищо чудно да престанете да се чувствате удовлетворени и дори да сте били щастливи досега, изведнъж да искате да бъдете още по-щастливи. Не ни разбирайте погрешно – не казваме да се задоволявате с това, което имате, да не се стремите към нещо повече, но първо си отговорете на въпроса дали вътре в себе си не се чувствате щастливи и имате нужда от промяна, или чуждите успехи са причина за внезапното разклащане на професионалното ви щастие.

2. „Ако можех само да…, щях да съм по-щастлив!”

Имали ли сте чувството, че щастието е нещо като финала на дълъг маратон, лентата, която трябва да пресечете и отвъд която вече ще сте щастлив? Ако сте размишлявали над въпроса дали сте щастлив, със сигурност сте се опитвали да дефинирате това чувство, да си го представите, да го хванете за ръкава и да кажете: „Аха, ето – това е то, щастието, значи!”. Истината е, че то не е нещо, което да видите и да пипнете. Не си поставяйте неизпълними задачи, не си казвайте, че ако направите това или онова, вече ще сте щастливи. Ами ако нищо не се промени? Ами ако сте били щастливи през цялото време, но не сте си давали сметка за това? Най-важното е да разберете, че чувството на вътрешно удовлетворение е строго индивидуално. Ако не позволявате нищо да разклати вътрешния ви мир, ето ви едно сигурно доказателство, че сте щастливи.