Колко пъти сте съжалявали, че сте действали импулсивно?

Ако сте от хората, които имат проблем да сдържат емоциите си и говорят, преди да мислят, разбирате за какво говоря.

Със сигурност ви се е искало много пъти да върнете времето назад и да промените реакцията си – в отношенията си с близки и приятели. А какво остава в отношенията са децата ни!

Да успеем да уловим момента между спонтанността, инстинкта и реакцията и да регулираме тази реакция, е вероятно най-важният урок, който трябва да научим в живота си.

Силата на характера ни е съсредоточена точно в този момент.

Представете си как избухвате и започвате да викате на детето за поредната беля или за поредното прекъсване, докато имате важна работа, и после горчиво съжалявате – защото вече сте го наранили и вероятно е изгубило желание да ви каже каквото е искало преди. Задайте си въпроса дори след един час дали това ще има смисъл? Стореното от детето ли е по-важно, или съхранената му емоционална стабилност и предаденият урок – защото не забравяйте, че детето учи от вас и попива вашите реакции, вашите думи, вашата енергия. Ако детето ви е вече на 4 и повече години, със сигурност сте забелязали, че копира голяма част от речника и поведението ви. Може да бъде стряскащо, ако не сте се научили да се контролирате.

Най-големият подарък, който можем да дадем на децата си, е да им помогнем да моделират реакциите си, да контролират чувствата си, защото това означава да имат власт над себе си.

Между спонтанния отговор и реакцията ни има кратък миг. В този именно миг е нашата сила да изберем как да реагираме. А този отговор разкрива духовното ни израстване и психологическата ни зрялост.

Цветелина Велчева