Винаги сме подозирали, че за повечето мъже е важен НЕ само сексът. И подозрението ни беше потвърдено – при това от специалист!   

Предполага се, че мъжете мислят за секс всеки седем секунди (през пубертета дори по-често). И когато заговарят жена, то е винаги със задната мисъл как да я вкарат в леглото. Тази представа е толкова разпространена и толкова здраво заседнала в главите ни, че когато той не иска да спи с нас, понякога дори се питаме:  Не ме ли намира за привлекателна? Защото смятаме за „типично мъжко“ в ума му постоянно да се върти секс.   

Крайно време е това убеждение да се промени! Казваме го не ние, а човек, който би трябвало да знае по-добре: Джед Дайъмънд, 73-годишен, психиатър, терапевт – и без съмнение мъж. В сайта на проекта „Добри мъже“ ("goodmanproject") Дайъмънд пише: „Често чуваме изречението „Мъжете искат само секс“. Когато бях на 17, бях сигурен, че това е вярно. На 37 години вече подозирах, че може би е погрешно. Днес, на 73 години, съм сигурен, че изобщо не отговаря на истината“.

Спокойно пристанище вместо секс

Житейският му опит, както и многобройните му разговори с пациенти и други представители на силния пол, недвусмислено разкрили: повече от всичко друго мъжете се стремят към сигурност и защитеност, към уютен дом и „спокойно пристанище“. Според Дайъмънд именно този копнеж стои в дъното на желанието им да спят с някого.

„Сексът ни създава чувство за дом и спокойствие, което далеч надхвърля границите на половото задоволяване - пише психологът. - Той е вид почивка и разтоварване от надпреварата за постижения и конкурентната борба, която са принудени да водят най-вече мъжете.“ (С последното не сме особено съгласни, защото смятаме, че жените са подложени на не по-малък обществен натиск!)  В действителност мъжете спокойно можели да се въздържат от полов живот, ако в замяна получавали мило отношение и грижа.  Дайъмънд продължава: „Едно от нещата, които обичам най-много, е да положа глава в скута на жена си и тя да гали косата ми“. Без секс, но затова пък сигурно пристанище. Тук логично възниква въпросът: Ако специалистът е прав, защо тогава толкова рядко чуваме от мъжете изречения като: „Искам тази нощ само да се гушкаме“ или „Просто бъди до мен“?