Но не искате да си го признаете.

Все си казваме, че това или онова на нас няма да ни се случи. Обичаме да съдим отстрани и да даваме съвети, но когато се отнася за нас, сякаш внезапно ослепяваме. Това се отнася най-вече за личните ни отношения и връзките ни.

Що се отнася до брака ни, сме особено чувствителни. Струва си да се правят компромиси, защото на карта са заложени прекалено много неща, но все пак има граници, които не бива да биват преминавани. Невинаги оставането в брака означава повече щастие, а точно обратното – събирането на сили да се освободим от връзката може да ни донесе свобода и усещане за ново начало, прераждане и шанс за истинско щастие.

Не оставайте в брака по навик.

Тези знаци говорят, че с брака ви е приключено:

1. Държите на всяка цена да сте прави в спора.

Спор винаги има и ще има между хората. Никой не очаква никога за нищо да не спорите. Но в един момент тонът се изостря, нервите се опъват, темите на споровете стават съвсем дребнави. Ако на всяка цена държите да сте прави и спорите ожесточено, дори с гняв и злоба, то е ясно, че чувствата ви едва ли са същите като преди. Ако наистина смятате, че винаги сте прави, то тогава автоматично излиза, че във вашите очи партньорът ви е постоянно в грешка или в провинение.

2. Отдръпвате се.

И то съзнателно. Търсите все по-често компанията на други хора. В моментите, когато имате почивка, предпочитате да прекарате времето си с приятели, вместо с партньора си. Предпочитате да почетете, да гледате сами филм, да излезете дори, но не търсите компанията на партньора си. Паралелно с това се затваряте все повече в себе си, избягвате интимни ласки. Всичко това няма да доведе до нищо добро и малко по малко двамата ще се отдалечите непоправимо.

3. Държите да отмъстите.

Ако сте изпълнени с озлобление и държите всичко да е по равно, дали все още обичате половинката си? Вие не просто се ядосвате на половинката си, но умишлено го наранявате, искате да си го върнете, търсите начини за отмъщение. Подобни чувства са унищожителни и говорят за липса на искрена любов.

4. Само единият прави компромиси.

Няма как това да е печеливша стратегия. Независимо дали това сте вие, или партньорът ви, но ако само единият прави компромиси, нещата са обречени. В една връзка е важно да имате мисъл освен за себе си и за човека отсреща, да можете да проявявате емпатия, да се поставяте на чуждото място. Когато загубите това умение, помислете си дали не сте загубили и желанието си да сте с този човек.

5. Съсредоточавате се само върху минусите.

Със сигурност в една връзка има и плюсове, и минуси. Както всеки човек има своите добри качества, но и недостатъци. Когато започнем да виждаме само лошото, станем абсолютно черногледи и се съсредоточим върху това колко сме нещастни, колко много нямаме, колко малко получаваме от партньора си, а той колко много греши, тогава равновесието е рязко нарушено и пътят ви един към друг е загубен.