Археолози обявиха, че откритите от тях папируси на възраст 4500 години в Египет са най-старият запазен писмен паметник в района. Това е прекрасна новина само по себе си, но съдържанието на документите я прави още по-добра: те разкриват подробности от живота на работниците, построили Голямата пирамида по времето на фараон Хуфу, известен и като Хеопс (2589 – 2599 пр. Хр.)

Документите са открити още през 2013 г.  в няколко пещери край древното пристанище на Червено море Уади ал-Джарф от египтолозите Пиер Тале и Сайед Махфуз.  Досега никой не е имал възможност да ги види, но 30 от тях предстои да бъдат изложени в Египетския музей на Кайро.

За египтолозите папирусите са златна мина от информация, разкриваща подробности за управлението на древен Египет и построяването на пирамидите. Всъщност повечето от документите са съставени от счетоводителите на Хуфу, които е трябвало да проследяват всички стоки, минаващи през царството.

“Папирусите са свидетелство за високо развитата и ефикасна административна система по времето на царуването на Хуфу”, заявяват представители на египетското Министерство по Античността.

Запазените документи съдържат и свидетелство от първа ръка от работниците, които са помогнали за построяването на Голямата пирамида – една от най-удивителните и загадъчни човешки постройки.

„Един от папирусите е принадлежал на управител на име Мар, който е участвал в строежа на пирамидата и в продължение на три месеца работа е представял подробна информация за задълженията си – сред които транспортиране на скали през река Нил и нейните канали“, казва пред AP  Хюсеин Абдел-Башар, представител на министерството.

В документите се посочват и постъпленията от храни от различни египетски провинции, нужни за изхранването и заплащането на труда на работещите на строежа. Приходите са записани с червено, а платените и раздадени храни – в черно. Има такива, в които се посочва точното разпределение на дажбите за работниците.

Папирусите са изложени на бял свят в момент, в който учените правят нови открития, свързани с Голямата пирамида почти всеки месец, посочва Science Alert. Изследване, публикувано през юни 2016 г. откри, че тя е непропорционална заради грешка в строежа. Скоро пресъздадоха и една от системите за сигурност, която е трябвало да пази останките на Хуфу от крадци (археолози), но никой не може да каже дали тя е била ефективна, защото е възможно останките на фараона още изобщо да не са открити. Тук зазвучава мистериозна музика – можем само да тръпнем в очакване до поредното вълнуващо откритие, свързано със загадъчните пирамиди.