Тест: Как да излекувате разбито сърце

28 март 2017 г., 09:50
3594

Oksana Mizina / Shutterstock

Рано или късно сърцето ни ще бъде разбито. Без значение на колко години сме. Това е абсолютно нормално за всички мислещи и чувствителни същества. Докога обаче трябва да страдаме?

Ако искате да получите повече информация за това как да се оправите в ситуации, свързани с раздели и разбити сърца, отделете няколко минути, за да направите този тест. Въпреки че не е създаден да замести съветите на професионален психолог, той със сигурност ще ви накара да се замислите поне малко.

1. Разбитото сърце е само в главата ви
Вярно
Невярно

2. Шоколадът може да ви накара да се почувствате по-добре след раздяла
Вярно
Невярно

3.Мъжете преодоляват раздялата по-бързо от жените
Вярно
Невярно

4. Колкото и да е кофти някоя раздяла, до 2 седмици ще се чувствате по-добре

Вярно
Невярно

5.Сълзите влошават нещата
Вярно
Невярно

6.Ще преодолеете раздялата, ако започнете да излизате с нов човек веднага
Вярно
Невярно

7. Раздялата е перфектният момент за промени в живота ви
Вярно
Невярно

8. Ако видите всичките глупави неща, които вашият бивш партньор/партньорка прави онлайн, ще се почувствате по-добре

Вярно
Невярно

Отговори и коментари по въпросите

1) Вярно
Болката от разбитото сърце не е въображаема. Тя е стресираща и може да доведе до комбинация от емоционална и физическа болка. Според едно изследване е напълно възможно лошата раздяла да задейства същите онези части от мозъка, които са свързани и със силната физическа болка – например изгаряне от гореща напитка.

Стресът може да ви накара да предизвика болка в гърдите или стомаха и да усили пулса. Освен това изтощава тялото ви и ви предразполага към болести. Така че когато сърцето ви е разбито, постарайте се да се грижите добре за себе си – спете достатъчно, яжте здравословно и се упражнявайте.

2) Вярно
Макар и да не може да оправи чувствата ви, тъмният шоколад съдържа съставка, която  намалява нивото на стрес хормоните в тялото ви. Едно малко парченце на ден (максимум) би могло да бъде доста полезно.

Най-добре обаче не разчитайте на сладките храни или онези с високо съдържание на калории (шоколад, бисквити, пица), за да се почувствате по-добре.
Вместо това когато е време за закуска, обяд или вечеря, хапвайте разумни пропорции от вкусна и здравословна храна. Например банани, авокадо, пиле и зеленчуци с тъмнозелени листа. Те са добри в битката със стреса.

3) Вярно
Възможно е мъжете да преодолеят една раздяла по-бързо, тъй като те не отдават толкова силно внимание на връзките, твърдят някои експерти. Освен това мъжете са склонни да скриват чувствата си. По този начин е по-трудно да се разбере дали са разстроени.

Като цяло – поддържането на баланс между връзките и останалата част от живота ви (приятели, училище, хоби), помага на хората да се възстановяват по-бързо.

След раздяла пробвайте някоя нова дейност. Физическите упражнения спомагат за производството на химикали, които ви карат да се чувствате добре. Тичайте, тръгнете на йога. Подобни занимания ще намалят стреса и ще ви разсеят.

4) Невярно
Някои хора могат да преодолеят раздялата за няколко дни. На други обаче може да са необходими седмици или месеци. Рано или късно обаче със сигурност ще се почувствате по-добре. Важното е да се уверите, че наистина започвате да се оправяте след една до три седмици.

Ако по това време все още сте тъжни (или дори се чувствате по-лошо), най-добре да поговорите с някой, който може да ви помогне. Приятел, родител, психолог, с човек, на когото наистина можете да се доверите.

5) Невярно
Сълзите ще ви накарат да се почувствате по-спокойни. Те ще ви доведат своеобразна утеха. Съществуват обаче множество добри начини, чрез които можете да преборите стреса от раздялата. Опишете емоциите си в дневник или поговорете с добър приятел. Вървете напред, не живейте със спомените от миналото.

Нуждаете се от още нещо, което да ви тласне към промяна? Планирайте някакво занимание с приятел. Ще се почувствате по-добре, когато сте сред хора, които обичате, и се забавлявате.

6) Невярно
Не бързайте да търсите нови връзки. Първо, опитайте се да осмислите какво сте харесвали и какво не в предишните взаимоотношения. Впоследствие ще знаете какво да търсите у новия човек.

7) Вярно
Макар и това да не е моментът, в който да изгубите тотално себе си, променяйки се до неузнаваемост, раздялата е подходяща за свеж старт. Развийте някои здравословни навици, които ще ви накарат да се почувствате по-добре. Ако винаги сте гледали телевизия със своята половинка, сега е времето да промените това. Тръгнете на тенис. Хапвали сте често джънк фууд? Научете се как да правите здравословни и вкусни ястия. Много скоро ще започнете да се чувствате добре и да харесвате това свое ново Аз.

8) Невярно
Обсебването по вашата бивша половинка няма да ви помогне да преодолеете раздялата. Напротив – ще предизвика повече стрес.

Избягвайте другия човек за известно време. Устоявайте на желанието да видите какво прави в момента.

Ако все пак се изкушавате прекалено много, пробвайте следния трик, докато желанието не отмине. Затворете очи, вдишайте дълбоко. Задръжте дъха си за няколко секунди. Издишайте. Повторете го няколко пъти. Чувствате ли се по-добре?

Имате нужда да получите морална подкрепа от приятел? Звъннете на ваш близък човек или му отидете на гости.

Ключови думи:
Коментари