Научно изследване потвърждава, че подходът към живота, който учените са нарекли „приоритизиране на позитивното“, е свързан с повече удовлетворение и благосъстояние.

Приоритизирането на позитивното означава да организираш всекидневието си около дейности, които носят удоволствие.

Хората, които дават приоритет на позитивното, са не само по-щастливи, но и имат по-добри взаимоотношения, проявяват повече емоционална издръжливост и повече внимание към настоящия момент.

Предишни изследвания са установили, парадоксално, че преследването на щастието може да има по-скоро отрицателен ефект. Например, когато човек изключително се стреми да е щастлив или обръща твърде много внимание дали е щастлив, в дългосрочен план се чувства по-зле.

Повечето хора описват щастието като нещо, което идва, когато си иска, а не когато ние искаме.

Споменатото изследване обаче пита 233 души дали като цяло дават приоритет на положителното във всекидневното си, рутинно взимане на решения.

„Приоритизирането на позитивното показва степента, в която хората търсят положителни преживявания въз основа на това как вземат решения да организират всекидневния си живот“ – обясняват авторите.

„Приоритизирането на позитивното беше свързано с множество благоприятни показатели, като се започне с по-чести положителни емоции до по-малко депресивни симптоми.

Освен това, хората, които поставят приоритет върху позитивното, имат предимство и по отношение на други психични ресурси, като его-устойчивост и състрадателност към себе си, като тези връзки се обясняват с по-честото преживяване на положителни емоции.“

Да дадеш приоритет на положителното означава различни неща за различни хора.

„Може би за някои хора това означава да запазиш съботния следобед, за да отидеш на футболен мач или да изведеш семейството си в парка

За други може да значи да започваш работния си ден с бягане или с чаша чай и вестник.

Някои хора може непрекъснато да търсят дейности, които носят спокойствие и удовлетворение, други търсят вълнение и жизненост.“

Общото между всички тях е, че активно се стремят да намерят място във всекидневието си за нещата, които ги радват.

Източник: PsyBlog