Ако гледате мачове по телевизията, сигурно сте забелязали, че при смяна на състезател на екрана излиза надпис с изминатите от него километри. Как става това? Може би в обувките на всеки футболист има GPS? Не, зад това единствено число стои цяла система от камери, сензори по линиите на терена и специално разработен софтуер.

Игрището се разделя на квадранти и 8 до16 дигитални камери се монтират така, че покриват всеки негов сантиметър. Те следят движението на футболистите по терена. Специален софтуер обработва информацията. Така във всеки момент се знае кой колко е пробягал.

Но не е само това. Софтуерът на мига изчислява разстоянието да голлинията при фаул, брои ударите към вратата, корнерите, както и колко време всеки отбор е владял топката.

Тази система е истински Биг Брадър за футболистите и незаменим помощник на треньорите. Тя показва колко се е трудил всеки играч на терена, чрез събраната информация наставникът може да даде по-обективна оценка за представянето на състезателите. 

След много записи и анализи вече има осреднени данни за играта на футболистите. Те показват, че по-голямата част от времето играчите тичат без топка. Ако приемем, че средно в мач всеки пробягва 10 км, то той преминава с топката само около 200 м. В спринтово темпо състезателите бягат между 800 и 1200 м на мач.

Цялата система с камерите и софтуера струва около 100 хил. долара. Предлагат я няколко компании – английските Opta и Prozone, германската MasterCoach и американската  STATS. Системата не е запазена марка за футболни мачове. Тя дава статистики за всички състезания, които се провеждат на игрално поле.

Всъщност Prozone първа въвежда системата във футбола. Това се случва през 2004 г. Клиент на компанията е ФИФА, която вкарва Биг Брадър в първенството на Бразилия. Така телевизионните зрители за първи път в реално време получават статистики от мачовете. През 2006 г. дигитални камери на същата фирма са монтирани на стадион „Стад дьо Франс” за финала на Шампионската лига между „Барселона” и „Арсенал”, завършил 2:1. И оттогава системата е част от всяко успешно първенство и от практиката на всеки голям отбор.

Мирослав Майер