Учени откриха, че гаденето и повръщането по време на бременност са свързани с по-малък риск от спонтанен аборт. Откритието подкрепя популярния мит, че гаденето сутрин е знак, че бебето се развива добре, пише Science Alert.

„Общо схващане е, че гаденето е признак за здрава бременност, но нямаше качествени доказателства в подкрепа на това убеждение“ – казва Стефани Хинкъл, епидемиолог от Националния институт по здравопазване в САЩ.

„Нашето проучване изследва симптомите в най-ранните седмици на бременността, веднага след зачеването и потвърждава, че има връзка между гаденето и повръщането и по-ниският риск от загуба на бременността.“

Учените са анализирали данните от проучаване върху ефекта на аспирина върху бременността и репродукцията, което изследва дали малки дози аспирин намаляват риска от спонтанен аборт при 797 жени, които са претърпели загуба на бременността веднъж или два пъти.

Участничките, всяка от които е регистрирала положителен тест за бременност по време на изследването, са водили подробен дневник, в който са отбелязвали всеки ден дали изпитват гадене или повръщат от втората до осмата седмица на бременността.

От осмата седмица нататък те записвали симптомите в месечен въпросник до 36-тата седмица. При 188 от 797-те участнични бременностите в крайна сметка са завършили със загуба. Но учените открили, че при жените, които изпитвали гадене до осмата седмица вероятността да загубят бременността била с 50% по-ниска.

А жените, при които се наблюдавало и гадене, и повръщане до осмата седмица (26%), вероятността за спонтанен аборт била със 75% по-ниска.

Същевременно учените бързат да отбележат, че няма нищо лошо в това да не изпитвате сутрешно гадене – всичко е индивидуално и откритата зависимост тепърва предстои да се изследва по-подробно.