Мразите работата си, но се страхувате да потърсите нова или да смените кариерата си изцяло? Връзката, в която се намирате, не ви прави щастливи, но се страхувате да я изоставите? Може би сте самотни, но се страхувате да излизате на срещи? Някое от тези неща звучи ли ви познато? Обзалагаме се, че да!

Всичко това има връзка с психология на мотивацията - по-конкретно, как мислим за целите, които преследваме. Накратко, проблемът е в това: при вземането на решения много от нас се фокусират много повече върху това, което могат да изгубят, отколкото върху онова, което могат да спечелят.
Всеки път, когато виждате целите си - независимо дали професионални или лични - от гледна точка на това, което можете да загубите, вие практикувате т.нар. фокус на превенцията. Когато сме фокусирани върху превенцията, искаме да останем в безопасност, да избегнем грешките и да изпълним отговорностите си; искаме да задържим онова, което вече имаме, и да поддържаме нещата гладки. Не сме отворени за нова възможност, дори тя да е възможност за щастие. Ако страхът ви спира, то вероятно разсъждавате само по отношение на превенцията.

Ако вместо това виждате целите си по отношение на онова, което можете да спечелите, то вие притежавате т.нар. фокус на повишението. Той предполага желание да напредваме, максимизираме потенциала си и да се възползваме от наградите; да не пропускаме възможност за победа, дори когато това означава да направим скок в неизвестното.

И така, как може да се научите да прегръщате риска в името на бъдещото си щастие, особено когато това не ви се отдават естествено? Отговорът е учудващо прост: когато се замислите за промяна, съсредоточете се само върху това, което можете да спечелите, и прогоните всички мисли за това, което можете да загубите.
Например, отделете няколко минути, за да изброите всички начини, по които ще спечелите, ако направите промяната. Повтаряйте си ги, когато почувствате, че страхът нараства у вас. Най-важното е да изключите всякакви мисли за това, което може да се обърка - просто откажете да им обръщате внимание. С практиката, тази мисловна тренировка ще стане по-лесна и евентуално автоматична. Сграбчването на възможности, вярвате или не, може да стане втора природа за вас, ако мислите за целите си по правилния начин.

Framar.bg