Кръвният тест може да даде важна информация за създаването на подходяща рутина за лягане, за да може детето да спи, колкото е необходимо.

Това на практика се оказва стъпка напред в изследванията на учените. И дава отговор на въпроса, който притеснява много родители – дали детето им спи достатъчно.

Разработката е на Института по хранителни науки на CNR (Национален изследователски съвет). „Според резултатите продължителността на съня влияе върху нивата на определени молекули в кръвта: microRna. Използвани като биомаркери, те могат да ни помогнат да идентифицираме механизмите, свързани със съня“, обяснява Фабио Лаурия, един от авторите.

Адекватната почивка насърчава растежа

В изследването, разработено в рамките на проекта I.Family са участвали 111 непълнолетни с нормално тегло на възраст над 6 години, класифицирани - въз основа на специфични въпросници, попълнени от родителите - като склонни да спят малко (т.е. под 9 или 8 часа) или нормално.

Резултатите отчитат страната, от която са децата (Италия, Испания, Кипър, Германия, Белгия, Естония, Унгария и Швеция), възраст, пол, пубертет и ниво на образование на родителите. Изводът е, че нивата на микроРНК, свързани с часовете на сън, не зависят от тези фактори.

Защо тази информация е важна? Когато знаем колко спи детето, можем да му помогнем да запази здравето си в краткосрочен и дългосрочен план. „Липсата на сън всъщност може да допринесе за появата на патологични състояния: като затлъстяване и сърдечно-метаболитни нарушения“, обяснява Лаурия.

Адекватната почивка, от друга страна, освен че позволява на тялото да възстановява енергията, насърчава съзряването на когнитивните процеси и неврологичното и телесното развитие.

Докато детето спи, се произвежда хормон на растежа. „Това показва, че ранното създаване на рутина относно съня е от съществено значение за бъдещото благосъстояние“, казва изследователят.

Кога да започнете да учите детето

Добрите навици са важни, за да помогнат на детето да придобие правилна автономия по отношение на заспиването и съня. Преди да започнете да го учите обаче, е необходимо да изчакате малко. Това е неприложимо при новороденото, което има съвсем друг ритъм и нужди.

Ритъмът сън-будност през първите 3-4 месеца се регулира от основните нужди на бебето, които са глад и жажда. В тази възраст то все още не е в състояние да различи нощта от деня.

Едва по-късно започва постепенно да се адаптира към външните ритми. Но ритуали като баня и приспивна песен, могат да му помогнат да синхронизира постепенно своя ритъм с външния и да концентрира почивката си през нощта.

Продължава на страницата на Новите родители