На всеки един от нас се е случвало да изпита завист. Макар че това е една напълно естествена човешка емоция, тя има потенциала да ви донесе редица проблеми, а дори и да провали напълно кариерата ви, ако бе оставена без контрол. Преодоляването на завистта не е никак лесно, но то е наложително, ако не искате да рискувате работата си.

Преди да продължим обаче трябва да разграничим завистта от ревността, тъй като това са две напълно различни емоции. При ревността човек има нещо (обикновено връзка), което се страхува, че може да изгуби за сметка на някой друг. Завистта, от друга страна, е желанието да имате нещо, което някой друг притежава.

В някои случаи самите вие може да бъдете обект на чужда завист, като една от най-честите причини за това е получаването на повишение в работата. В други случаи вие може да завиждате на ваш колега, че е получил проект, по който сте се надявали да работите. В които и да е от двата сценария, тези чувства на завист могат да навредят на вашите работни отношения, да влошат представянето ви и да усложнят комуникацията във вашия екип.

Как обаче можете да се справите със завистта? Ето няколко стъпки, които ще ви помогнат да избегнете създаването на врагове в работата, било защото вие завиждате на някой, или той на вас.

Ако вие завиждате

1. Признайте на себе си

Преди да можете да предприемете каквито и да е било действия за разрешаване на проблема, трябва да признаете на себе си, че изпитвате завист. „Ако можете да признаете, че завиждате, можете и да преодолеете тази завист“, казва Йоана Ротман, автор на Behind Closed Doors: Secrets of Great Management. Няма нищо странно в това да искате да имате успеха на ваш колега, но е важно да си признаете, че изпитвате завист, защото в противен случай рискувате тя да се превърне в омраза.

2. Поздравете вашия колега

Един от най-добрите начини за заздравяването на връзките с вашите колеги е чрез признаването и честването на техните успехи, казва професионалния коуч Маги Мистал. Да кажем, че Александър е получил повишение, а вие не. Вместо да се самосъжалявате, отидете при вашият колега и му честитете победата. Още по-добре е ако направите това преди другите ви колеги. Този тип на поведение ще ви спечели уважението на вашите колеги и ще създаде условията да получите същата похвала от останалите, когато вие постигнете нещо значимо.

3. Разграничете професионалния от личния си живот

Изключително важно е да не пренасяте завистта от офиса в дома си. Проучване на Университета в Синсинати, което разглежда последствията от завистта на работното място, открива, че когато човек взима със себе си негативните емоции от работата и ги пренася в личния си живот, те остават с него много дълго време, влияейки на неговата продуктивност и настроение през следващите няколко дни. Изградете ясни граници между професионалния и личния си живот

Ако вие сте обект на завист

1. Преценете до каква степен носите отговорност за това

Ако смятате, че някой ваш колега ви завижда и атакува без причина, направете крачка назад и се погледнете в огледалото. Напълно възможно е да подхранвате чуждата завист с арогантно поведение и подмазване на шефа, казва Карън Литцингър, коуч по бизнес етикет. Правилната стратегия в случая е да запазите „самохвалството“ за следработното време. Освен това, няма нужда да натяквате на колегите си, че често говорите с шефа и че наскоро сте получили голямо повишение на заплатата.

2. Говорете директно с вашия колега

Завистта кара хората да се държат непристойно. Това означава, че ако някой ви завижда, то вие може да се превърнете в обект на клюки и дори умишлен саботаж. Сериозните случаи трябва да бъдат разрешавани на четири очи. Дръпнете настрана вашия колега и му кажете нещо от сорта на: „Сутринта изглеждаше, че си ми сърдит. Ценя връзката ни и искам да разбере каква е причината?“ Ако искате да го обезоръжите напълно и да звучите още по-безобидно, може да кажете нещо от рода на: „Направил ли съм нещо с което да те обидя? Искам да поговорим за това как бихме могли да работим по-добре в екип.“, казва Лицингър.

В повечето случаи провеждането на спокоен разговор със завистливия колега води до деескалация на напрежението и ви дава начин да запазите връзката си с този човек непокътната. Ако обаче не можете да разрешите този проблеми самостоятелно, то може да ви се наложи да уведомите вашия шеф за случващото се.

Даниел Борц за Мonster.com

Редактор: Георги Геориев / Мениджър Нюз