Някои т.нар. приятели са чисто и просто използвачи, които ви манипулират, за да получат това, което искат.

Добрата новина е, че можете да ги разпознаете лесно по фразите, които използват.

1. „Ти си толкова добър приятел.“

На пръв поглед това звучи нормално, но контекстът и човекът, който го казва, играят голяма роля.

Ако се приеме като искрен израз, изявлението изглежда сладко и невинно. Но може да се окаже и молба за помощ. Защо да не помогнете на някой, който ви смята за най-добър приятел? Независимо дали можете или не.

2. „Животът ми е гаден.“

Някои хора казват това поради апатия и лошо здраве. Това е разбираемо. Но някои хора използват тази фраза, за да привлекат внимание. Обикновено жадуват за прекомерно внимание. Когато казват това, разчитат на вашето съчувствие и поток от комплименти.

Това е подобно на тези, които публикуват снимки, очаквайки харесвания. Почти същото. Да, животът може да е труден, но това се отнася за всички. Всички имаме нужда от внимание, но не бива да манипулираме, за да го получим.

3. „След всичко, което направих за теб…“

Няма смисъл да го довършваме, тъй като може да бъде формулирано по различни начини, но в крайна сметка означава едно и също нещо. Това е чувство за вина, от което приятелите се възползват, за да постигнат целите си.

Те могат да изискват много от вас и когато кажете „не“, това е тяхната реакция. Те се възползват от вашата доброта и щедрост, а ако се съгласите, излагате на риск самочувствието си.

4. „Никога не съм казвал това“ или „Никога не си ми казвал това“

Това понякога се възприема като пасивно-агресивно поведение, тъй като е форма на газлайтинг. Но газлайтинга не винаги е толкова пасивен.

Това е фраза, която хората използват, за да ви объркат, да ви накарат да се съмнявате и да търсите отговори от тях.

5. „Аз съм просто ужасен човек, нали?“

Тази фраза се казва често веднага след като разкажете на приятел за нещо, което е направил. Вероятно сте имали основателни причини за конфронтацията. Но приятел, който ви използва, започва да играе ролята на жертва.

Те доброволно правят отрицателно изявление, като по същество се обиждат. Когато дадете градивна критика, те изразяват съмнение в себе си, наричайки себе си ужасни или неудачници. По-често това завършва с извиненията ви. Доста странно, нали?

6. „За какво говориш?“

Приятелите, които се възползват от вас, ще се държат така, сякаш не ви разбират, когато сте им ядосани.

Да приемем, че този приятел е трябвало да се срещне с вас за обяд, но ви е игнорирал. Когато му разкажете за ситуацията, той се преструва, че не помни датата на обяда или настоява, че е отговорил на телефонните ви обаждания или съобщения.

Това е неприятно, защото е загуба на време и ясно показва до каква степен не цени времето ви.

7. „Никога не бих те излъгал.“

Приятел, който се възползва от вас, ще излъже. А когато казват това, това трябва да е най-голям червен флаг. Цялата тази фраза служи като подготовка за момента, в който решат да направят нещо неприятно и да ви излъжат за него.

Така че, разберете, че освен ако някой не е лъжец, не е нужно да ви убеждава в това. Ще се убедите. Но ако някой положи много усилия да каже това за себе си, очевидно, не е една от първите лъжи, които е подготвил.

Автор: Марина Карасева; превод: Йосиф Йоргов