За да сте сигурни, че ще забременеете, поне 15 минути след половия акт трябва да останете легнала с крака, качени нависоко.

Това е популярен съвет от миналото, който днес британски учени оборват и доказват, че не върши работа, съобщава сайта Monbebe.

Науката

Британски учени от университета в Саутамптън установиха, че неподвижното лежане след секс няма никакъв принос към бъдещото зачеване. За да стигнат до този извод те проследили 479 жени, които опитват да забременеят с изкуствено оплождане. Процедурата инвитро налага сперма от съпруга или от дарителя да се инжектира директно в матката на жената.

Това се прави в най-подходящия момент - преди овулация и успехът е 10-15 процента на цикъл. След около 6 опита близо 50 на сто от жените успяват да забременеят - 32 на сто от тях са стояли неподвижни с вирнати крака 15 минути след процедурата, а 49 % са станали и са се разхождали.

И вагиналният душ не пречи

„Нашите изводи са, че лежането неподвижно след половия акт не влияе въобще на зачеването. И жените трябва да се освободят от предразсъдъци, които обясняват, че ако се изправим или скачаме върху леглото това ще провали зачеването. Нещо повече – дори вагиналният душ не може да попречи на оплождането“, обясняват учените.

Техният съвет към тези, които искат да имат бебе, е редовно да правят секс. Като поясняват какво имат предвид под "редовно":

Прочетете целия текст в Новите Родители.