Чували ли сте за този синдром? Оказва се, че хората, които имат склонност да купуват много неща и буквално да се зариват от вещи вкъщи, всъщност е много вероятно да проявяват симптомите на този синдром. Така както богатите най-често са най-пресметливи и дори стиснати, така бедните са не само склонни да дават повече, но и да трупат повече. Доказано е, че подобно поведение най-вероятно се дължи на високите нива на стресовия хормон кортизол, който влияе на процеса по взимане на решения: кортизолът влошава паметта, намалява концентрацията и понижава самоконтрола.

Представяме ви няколко признака на неправилното, дори вредно отношение към парите, което ви пречи да се чувствате щастливи и да стабилизирате финансовото си състояние.

1. Повтаряте модела на родителите си.

Като малки вероятно сте чували фразите: „Не можем да си го позволим“ или „Парите не растат по дърветата“. Възможно е да сте ставали свидетели как родителите ви търсят по-изгодни оферти за пазар или почивка, както и че не са сменяли работното си място. Всичко това се запечатва в съзнанието на подсъзнателно ниво. Лишенията и ограниченията в детството правят човека по-податлив на стрес и депресия. Дори простичките задачи му създават трудности и лесно го демотивират. Поучете се от опита на родителите си, за да се освободите от предразсъдъците.

2. Тревожите се какво ще кажат хората.

Познавате ли хора, които са взели заем, за да вдигнат сватба, за да организират бала на детето си като национално тържество; или жена, която си е купила рокля на стойност 2-3-месечни заплати; или такива, които се лишават в ежедневието си от какво ли не, но затова пък са склонни да почиват в 5-звездни хотели и да пръснат няколко хиляди за една седмица на почивка; или такива, които си купуват последния модел смартфон, като го изплащат за 2-3 години? Най-вероятно да.