Може би най-важното нещо при възпитанието на децата е примерът, който ние, възрастните, им даваме. Това се отнася и за отношенията между родителите. Децата виждат всичко, попиват всичко като гъба...

Имам една позната, която има щастливо и приятелско семейство. Тя и съпругът ѝ са в прекрасни отношения. Имат пораснали дъщеря и син, които обичат да общуват с тях. Заедно с внуците си те прекарват времето си щастливо. Веднъж, когато обсъждахме темата за децата, я попитах как е успяла да постигне такава хармония в семейството си. И ето какво ми каза тя:

"Всъщност е просто. Никога не съм възпитавала деца, вместо това винаги съм им помагала да растат и да се развиват сами. Никога не съм гледала на децата като на своя собственост и не съм проектирала върху тях личните си планове и мечти. Никога не съм ги превръщала в свои проекти. Аз съм само вратата, през която те са дошли на този свят, за да намерят себе си, да реализират потенциала си, да живеят свой собствен и щастлив живот.

След раждането им фокусът ми не беше насочен предимно към тях, а към мен самата и любовта ми към съпруга ми. Децата видяха взаимните ни чувства и нашето зазоряване. Те се хранеха с нашите искрени емоции, които с радост споделяхме с тях. Чрез себе си ги изпълвахме и все още ги изпълваме с топлина, обич и грижа.

Разбира се, винаги съм им помагал във всичките им планове и мечти. Но това бяха техните планове и мечти. Не съм ги възпитавала. Винаги исках разрешението им, преди да им помогна с нещо, преди да им дам съвет или да им подскажа как да постъпят в дадена ситуация.

Когато станаха възрастни, с готовност ги оставих да навлязат в живота. Те сами избираха партньорите си и аз никога не се намесвах във връзките им, след като се ожениха. В семействата си те нагласиха и устроиха нещата по начина, по който им харесва, а не по начина, по който на мен би ми се искало.

Това е техният живот, те не ми дължат нищо. Никога не съм се жертвала за тях. И никога не съм изисквала нищо от тях. Разкривах себе си и любовта си към най-добрия мъж в живота ми. И затова те истински обичат и мен, и баща им, който е бил най-добрият пример за тях през целия им живот. Пример за това как един мъж може да обича жена, която не се отдава изцяло на децата си за сметка на най-важната връзка в своя живот. Жена, която с цялото си сърце му помага да разпери крилата си и да се издигне.

Моите деца станаха независими и зрели възрастни хора в живота. Те изградиха щастливи и любящи семейства благодарение на нашия пример. И сега просто ни обичат с цялото си сърце заради това, което сме. И защото всички се забавляваме, докато сме заедно, изследвайки и опознавайки този прекрасен живот."

Източник: cluber.com.ua