Швейцарски специалисти създадоха нов вид шоколад

07 септември 2017 г., 11:49
1061

Млечен, черен, бял... рубинен? Снимка: Shutterstock

Колко вида шоколад познаваме? Досега три основни: млечен, черен и бял. Сега за първи път от 80 години насам, швейцарски майстори създадоха нов вид – „рубинен“ шоколад, розово-червен на цвят.  Можете да го видите ТУК.

Шведският шоколадов гигант Barry Callebaut казва, че използва „рубинени“ какаови зърна, за да създаде сладкарско изделие с „с нюанс на горски плодове и пищна гладкост“.

Новата разновидност, наречена „Рубин“ заради характерния червеникав нюанс е първият нов вид, създанен след белия шоколод през 30-те години на 20.век. Фирмата се надява той да се превърне в хит сред шокохолиците и младите ценители кулинари. Ароматът с нюанс на горски плодове идва от самите какаови зърна, а не от добавени изкуствени овкусители и ароматизатори.

„Това е нещо съвсем различно и умно. Освежаващо е и има лека, кремообразна текстура“ – казва Ангъс Кенеди, експерт в индустрията, пред The Sun.

От друга страна британският експерт Дом Рамзи казва пред Independent, че е скептичен към твърдението за четвърти вид шоколад:

„Преди няколко години френската шоколадова компания Valrhona пусна карамелизиран бял шоколад, рекалмирайки го като „четвърти вид“, и това се оказа нещо не много по-различно от маркетинг.

Чух от контактите си, които са присъствали на премиерата му на пазара в Шанхай, че наистина изглежда доста различно и потенциално интересно, но дори да е така, никой не е виждал съставките, а Barry Callebaut не издават много за процесите на производството му. Известно ми е, че ще мине поне година, преди повечето хора да имат възможност да го опитат, и тогава ще стане ясно дали е нещо вълнуващо, или просто маркетингов трик.“

Ключови думи:
Коментари