Всеки ден имунната ни система се бори срещу вируси, бактерии и гъбички и обикновено ни предпазва много надеждно от инфекции. Тя може да се определи като ключ към здравето и благополучието, благодарение на който животът си заслужава да се живее. Понякога обаче, когато повече фактори застрашават имунната система, тя не може да ни защитава ефикасно от болести и в резултат се разболяваме.

Ако това се случва по-често от 3-4 пъти годишно, трябва да се замислим върху всекидневните си навици. Въпреки че някои от тях ни доставят удоволствие, те може да изтощят съпротивителните сили на организма. Тук ще ви представим топ 7 на подценяваните всекидневни навици, които водят до отслабване на имунитета. 

1. Стрес и черни мисли

Може би ще се изненадате, но мозъкът и начинът ни на мислене кореспондират директно с имунната система. От гледна точка на психоневроимунологията стресът, който обикновено върви ръка за ръка с повишено ниво на холестерола, често води до възпаления. Същото се отнася за страховете и депресиите, както и най-общо за песимистичните мисли. Ако сме напрегнати и изпадаме често в мрачни настроения, ставаме по-податливи на инфекциозни заболявания. Следователно оптимизмът не само повишава качеството на живота, но подобрява и телесното и душевното благосъстояние.

2. Твърде много медикаменти

Щом има ефект, има и страничен ефект. Приемът на синтетични медикаменти  често е неизбежен, но си има и своите сенчести страни. Това се отнася най-вече за лекарствата, които съдържат кортизон, и на първо място за антибиотиците. Тези препарати може трайно да увредят имунната ни система. Антибиотиците засягат най-често чревната и вагиналната флора, затова е задължително заедно с тях да се приемат пробиотици, които ще се погрижат да възстановят естествения микробиом.

3. Постоянна работа

Нашето време е белязано от стрес, постоянна надпревара за по-добри постижения и техническо ускорение. Добре е от време на време да си даваме кратка почивка – в идеалния случай съчетана с разходка или хапване на пресен плод. Препоръчително е също понякога умишлено да излизаме в режим „офлайн“, като изключваме компютъра и мобилния телефон.

4. Забравяте да си миете ръцете

Колкото и банално да звучи, миенето на ръцете е много важно – особено в периоди на грип и настинки. В забързаното ежедневие това правило често не се спазва и така по-лесно се стига до разпространението на вируси и бактерии. Редовното миене на ръцете (задължително със сапун!) по прост начин предотвратява много инфекциозни заболявания. От това печелят и всички хора в обкръжението ви!