Има ли признаци, по които може да се предвиди бъдещето на една връзка? От десетилетия психолозите се опитват да разберат. 

Обикновено те подхождат по следния начин: изследват едно измерение на връзката в даден момент и проследяват развитието ѝ за определен период от време. 

Например, ако днес на моменти изпитвате скука, след десет години е твърде възможно да сте недоволни от връзката или да не сте вече заедно.

Но според други учени измерването на един показател в един определен момент не е толкова надеждно, затова използват различна стратегия. Те установяват, че кривата на възходите и спадовете в течение на връзката е много по-показателна от чувствата в случайно взет момент.

Има моменти, в които имате усещането, че ще живеете щастливо, докато смъртта ви раздели, и други, в които се чудите какво правите с този човек.  

Изследователите наричат това усещане „готовност за брак“ и измерват равнището на този показател в течение на връзката.

Екипът на Браян Оголски интервюира 376 двойки на възраст между 20 и 30 години и съставт графики как се е променяла готовността им за брак с времето.

Учените установяват, че при двойките с резки спадове и възходи, вероятността да се разделят по-късно е два пъти по-голяма в сравнение с всички останали. Колкото по-плавно и трайно е изменението, толкова по-вероятно е влюбените да останат заедно.

Източник: Psychology Today