Невинаги е предимство да сте интелигентни. Понякога от това произтичат и малки предизвикателства. Има 5 неща, които са признак за висока интелигентност. Ако сте прекалено умни, може да се сблъскате със следните проблеми: 

1. Не умеете да водите светски разговор

Никога не знаете какво да говорите с колега, когато се срещнете в служебния бюфет за чаша кафе? Докато другите си умират да бъбрят за банални неща, кикотят се и ръсят вицове, вие се чудите кого всъщност го интересува всичко това. Светските разговори ви напрягат, защото не умеете да говорите на незначителни теми.  

2. Измъчват ви съмнения в себе си

Звучи парадоксално, но извънредно умните хора често се разкъсват от чувство на несигурност. И нищо чудно, защото тези личности постоянно разсъждават за всичко и всички, изследват подробно и внимателно нещата от всички страни и са особено критични – включително към себе си. 

3. Бързо ви доскучава

Това е логично и няма нищо общо с арогантност: интелигентните лесно се отегчават – било в работата или при други дейности. В края на краищата мозъкът постоянно се нуждае от нови предизвикателства, за да се запази бистър и здрав. Умните хора бързо учат и възприемат, затова не им е интересно, когато се обясняват неща, които те отдавна са разбрали.

4. Мълчите по време на дискусии

Дори в групата да тече вълнуваща дискусия, която ви интересува, не вземате участие? Нищо чудно: преди да си отворите устата, вие подреждате грижливо мислите си, обмисляте контекста и размишлявате върху съдържанието. Така понякога не успявате да се вредите, докато другите изтърсват първото, което им идва наум. Често това не ви е от полза, особено когато става дума за мозъчна атака, при която бързината е решаваща. Накрая обаче всички са доволни от вашата разсъдливост – защото сте премислили цялостно сценария.

5. Трудно вземате решения

Често се затруднявате, когато трябва да вземете решение? Умните хора притежават подчертана аналитична способност; те виждат голямото цяло, предвиждат възможните последствия и претеглят всички за и против. Наистина, този подход е полезен, защото колкото повече фактори са ви известни и повече информация имате, толкова по добре преценявате дадена ситуация. За съжаление обаче може да предизвика обратния ефект. Когато умувате прекалено, колебанията ви растат: струва ви се правилно ту едно, ту друго решение, или в крайна сметка никое.