Когато говорим за лъжи, имаме предвид „бели лъжи“ най-вече като съществуването на дядо Коледа и Феята на зъбките например. Но някои родители превръщат родителството си в манипулиране чрез лъжи, което има за цел да контролира емоциите и поведението на детето. Психолозите наричат такова поведение „лъжливо родителство“ и откриват значителни дефицити, до които води то – впоследствие например детето пораства като несигурен възрастен, който има проблеми с доверието, с връзките и като цяло с отношенията си с хората.

Затова, родители, мислете добре, преди да започнете да лъжете детето си, защото често подобно поведение увлича и когато си дадете сметка, че е било погрешно, може да се окаже твърде късно.

Ето с какви методи можете да си послужите вместо лъжите:

   Децата учат чрез примери. Много по-малко вероятно е да лъжат, когато имат пред себе си модел на поведение. Тоест когато родителят говори винаги истината и обяснява на детето, вероятно и самото дете ще приеме истината за ценност и норма на поведение.

Просто е – ако лъжете децата си, и те ще ви лъжат. Рано или късно, лъжата се връща като бумеранг към вас. Малките деца ще пораснат и ще могат да си дадат ясна сметка, че сте ги лъгали. Затова по-добре се научете да казвате истината, преди да са пораснали достатъчно, че да осъзнаят колко грешен пример им давате.

 Съобразете се с възрастта на децата. Колкото повече растат, толкова по-добре могат да се справят с истините за света. Ясно е, че искате да ги предпазите от много неща и да им спестите тежки теми като смъртта например, но в един момент трябва да приемете, че са готови да го понесат.

Например ако човек в семейството ви е нелечимо болен и е в болница, 4-годишното дете у дома няма нужда да знае всички ужасни подробности около болестта. Затова пък можете простичко да му кажете, че човекът не се чувства добре и е болен. Според детския терапевт Сара Димерман честността е най-добрата политика в ситуации, които променят пряко и съществено живота – като развод или смърт.

Ако децата ви хванат в лъжа, най-доброто, което можете да направите, е да се извините за поведението си. не забравяйте, че ги възпитавате най-вече чрез своя пример. Димерман също говори за това, че би било много полезно, ако обясните на детето защо сте излъгали – искали сте да ги предпазите от разочарование, болка или стрес. И въпреки това да наблегнете на това, че не е трябвало да ги лъжете.

Някои родители изпадат в другата крайност – тревожат се, че дори безобидна лъжа като съществуването на Дядо Коледа би навредило на детето.

Спокойно! Няма връзка между откритието, че Дядо Коледа не съществува и лошата социална връзка на децата с родителите на по-късен етап от живота им. Според изследванията повечето  родители убеждават децата си в съществуването на Дядо Коледа  Феята на зъбките, така че не сте сами.

Въпреки това някои психолози съветват родителите да казват винаги истината на децата си, когато започнат въпросите около Дядо Коледа и други измислени герои.

БОНУС: Американската актриса Кристен Бел и нейният съпруг Декс Шепард например споделят, че са взели единодушно и категорично решение никога да не лъжат децата си. Говорят открито с децата си за деликатни теми като секс например. От малки знаят, че Дядо Коледа не съществува. Двамата казват, че са си изградили своето златно и непоклатимо правило: никога и по никакъв повод да не лъжат децата си.

А вие какво мислите?