Невероятно щастлив сте, че сте станал татко, меко казано. Защо обаче се чувствате толкова изтощен емоционално? След цялата усилена подготовка и планиране, и харчове, и драма, най-сетне детето се роди, а вие се чувствате не само капнал (това е заради липсата на сън), но и малко изоставен, пише whattoexpect.com. Добре дошли в Клуба на следродилните татковци, където изведнъж ще ви се изясни защо думата „следродилен” толкова често е следвана от „депресия”.

Не всеки изпитва смяната на настроенията (около 10 % от татковците обаче да), но очаквайте изобилие от емоции, които може да траят от няколко седмици до година – и у двама ви (за щастие обикновено се редувате). Бъдете готов. И силен. Ще имате нужда от търпението на светец, издръжливостта на трибоец, характер, който не се възпламенява толкова лесно, и чувство за хумор (задължително), за да преминете през този период на приспособяване.

Какво да правите през първия месец

Създайте ново „нормално”. Може би сте се чакали бременността да свърши и животът да се върне към нормалния си ритъм. Забравете – тези дни са в историята и е време да свикнете с новия си график. Кой пазарува сега? Вие. Кой пере? Пак вие. (Как изобщо е възможно толкова малко същество да образува толкова много пране?) Кога ще се къпете заедно? (Къпете ли се заедно?!) Кога ще ядете? За първи път ще ви връхлети истинското значение на това животът да се променя. Не се съпротивлявайте – оставете се на течението и влезте в ритъм, който работи (не очаквайте, че веднага ще влезете в час като баща – изисква много време и практика).

Свиквайте с непостоянния сън. Честно е да се редувате, когато посред нощ се налага да посещавате детската стая (тази разходка ще бъде много по-крака, ако бебето спи в кошче във вашата стая или близо до леглото ви). Дори и майката да кърми и да няма нужда от вас в 3 посред нощ, бъдете там (ще ѝ потрябвате за смяната на памперса). Освен това среднощните гушкания са истински качествено време за създаване на привързаност за всеки един от вас. Не ги пропускайте. Дори и да сте уморен през деня, позволете на партньорката си да подремне, докато гледате бебето. Разбира се, че и двамата има да наваксвате със съня, но не забравяйте, че тя се възстановява и физически от раждането (а ако кърми, изразходва ужасно много енергия за производството на мляко), така че тя определено печели състезанието Кой е по-по-най-изморен.

Внимавайте за настроенията ѝ. Смяната на настроенията е едно нещо (нормална е и приключва от самосебе си), но истинската следродилна депресия е друга работа (това е сериозно медицинско състояние, което изисква лечение). Ако младата майка изглежда тотално разбита, дори няколко седмици след като бебето вече е вкъщи, или има пристъпи на плач, раздразнителност, нарушения на съня (различни от тези, причинени от бебето), окуражете я да говори с лекаря си. Не я оставяйте, ако каже „не” – тя може и да не разпознае признаците на депресията. Отидете заедно с нея на следващата консултация и я накарайте да говори за това, което ѝ се случва. След това се убедете, че ще получи необходимото лечение, за да се почувства по-добре.

Бъдете добър със себе си. И вашите хормони са в движение (сещате ли се за синдрома Кувад? – от френски couver – мътя, излюпвам; характерно е за някои мъже от съпричастност към бременните си жени да развият подобни на бременност симптоми). Нормално е комбинацията от появата на бебето, стреса от изминалите 9 месеца и мисълта за новата отговорност да си вземе своето.

Всъщност, всеки четвърти татко минава през бащина следродилна депресия. Може да се чувствате изоставен или съсипан от всичко, което се очаква от вас. Поддържайте високо нивото на енергията си като се храните добре и почивате, когато е възможно. И ако почувствате, че имате следродилна депресия, говорете с партньорката си или с доверен приятел или с член на семейството, но не се притеснявайте да потърсите и професионална помощ – заради здравето и сигурността и на двама ви и на вашете бебе.

Празнувайте заедно с нея. Може би още сте толкова екзалтиран, че направо не се търпи! Ако тръпката от това, че сте станал баща, ви държи в празнично настроение, отбележете го подобаващо вкъщи. Ако извикате приятелите си (за да им се похвалите с бебето си), гледайте да не се заседяват много, а също така вие сам се погрижете за храните, напитките и почистването след това.

Бъдете добър с нея. Поемете домакинската работа засега (ако може да се сдобиете с някаква платена или доброволна помощ за домашните задължения, за да съсредоточите и двамата вниманието си върху новото бебе и един върху друг, не се колебайте да я ползвате). Носете ѝ нещо за хапване или пийване, докато кърми, след това ѝ разтрийте раменете. И я прегръщайте често и без причина.

Бъдете татко 50 на 50. Отглеждането на дете, когато има двама родители, си е работа за двама души – заемете се с нея сериозно. Разделете по равно грижата за бебето (от къпане и смяна на памперси до люлеене и пеене). Не се притеснявайте, че не сте квалифициран за тази работа – никой не е роден научен как да повива или оригва бебе. И майките, и бащите се учат в крачка – една безсънна нощ, един сменен памперс... всичко едно по едно. Ако все още сте неуверен в себе си, четете за грижите за бебето. И не се притеснявайте, че правите нещата различно от съпругата си – всеки родител прави нещата различно, и точно тези разлики ще харесва детето ви.

Продължава на страницата на Новите родители